Muzika
1

"What Difference Does It Make", film o stvaranju muzike

Klix.ba
"What Difference Does It Make? A Film About Making Music", dugometražni film o muzici, onome što ona predstavlja onima koji su utjecali na njen razvoj te načinu na koji nastaje, 17. februara grupa najvećih fanova muzike je u Sarajevu u Cinema City kinu premijerno pogledala ovaj uradak.

Povodom svoje 15. godišnjice, Red Bull Music Academy njemačkom reditelju Ralfu Schmerbergu povjerila je snimanje filma koji obuhvata mnogo više od same muzike, istražujući izazove i život onih koji su joj ga posvetili.

Neki od muzičara koji se pojavljuju u filmu su Lee ‘Scratch’ Perry, Brian Eno, Philip Glass, Giorgio Moroder, Erykah Badu, Nile Rodgers, Rakim, Skream, Q-Tip, Bernie Worrell, Egyptian Lover, Ken Scott, Thundercat, Richie Hawtin, James Murphy, Debbie Harry i Stephen O’ Malley. Svi su oni učestvovali u radu Akademije te dali svoj pečat zvuku trenutka u kojemu živimo, oblikujući svojim umijećem i vizijom muziku današnjice. Priča o životu u muzici i muzici u životu snimljena je na Red Bull Music Academy održanoj prošle godine u New Yorku.

Cijeli film sada možete pogledati na www.rbma15.com.

Red Bull Music Academy muzički je karavan koji svake godine u različitoj svjetskoj metropoli okuplja 60 talentiranih instrumentalista, vokalista, DJ-a, producenata i ostalih muzičara iz svih žanrova, dajući im priliku da jedni druge inspiriraju i nađu se pod mnoštvom novih utjecaja koji će formirati njihov muzički izraz. Muzičari iz svih krajeva svijeta, odabrani među hiljadama prijavljenih, sastaju se u dvije grupe, po dvije sedmice svaka, i stvaraju muziku u najmodernijim studijima, nastupaju u najboljim klubovima te uče od istinskih majstora svog zanata. Prijaviti se od 15. januara do 18. marta mogu svi zaljubljenici u muziku stariji od 20 godina na redbullmusicacademy.com/apply.