Stručna komisija odlučila
0

Vukašin Brajić predstavnik BiH na Eurosongu u Oslu

Sarajevo-x.com
Vukašin Brajić
Vukašin Brajić
Vukašin Brajić je predstavnik Bosne i Hercegovine na 55. takmičenju Eurosonga u Oslu, odlučila je Stručna komisija koju je sačinjavalo sedam muzičkih stručnjaka.

Muziku i tekst za pjesmu "Munja i Grom" s kojom će našu zemlju predstavljati Vukašin Brajić, muzičar koji se proslavio učešćem u regionalnom showu "Operacija trijumf", napisao je Dino Šaran, a pjesma će bosanskohercegovačkoj javnosti premijerno biti predstavljena 7. marta 2010. godine.

Stručnu komisiju koja je donijela odluku da BiH na 55. takmičenju najbolje pjesme Evrope koje se ove godine održava u Norveškoj predstavlja Vukašin Brajić, sačinjavali su Dejan Kukrić, urednik Zabavno-muzičkog programa BHT1, Jasmin Ferović, urednik muzičkog programa BH Radija1, Adnan Mušanović, muzički producent MP BHRT, Mr. Zoran Nikolić, docent na Akademiji umjetnosti Banja Luka, muzičarka Amira Medunjanin, producent Ismet Arnautalić, muzikolog Vesna Andree Zaimović i muzičar Vlado Podany.

Brajić je rođen 9. februara 1984. godine u Sanskom Mostu, a interes za muziku je pokazivao još u ranom djetinjstvu, mada zbog ratnih dejstava nije bio u mogućnosti da pohađa muzičku školu.

Zbog toga Vukašin odlučuje da se samostalno muzički obrazuje i veoma brzo savladava sviranje klavijature i gitare. Popularnost mu je donijelo takmičenje "Operacija trijumf" koje je završio kao drugoplasirani u velikom finalu. Vukašin Brajić se istakao po mnogo čemu tokom show-a i stekao naklonost mnogobrojne publike svih generacija iz svih zemalja bivše Jugoslavije. Ostao je zapamćen po svojim odličnim vokalnim i scenskim nastupima.

Dino Šaran, koji je napisao muziku i tekst za pjesmu "Munja i Grom", rođen 4. januara 1969. godine u Sarajevu. Frontmen je bh. rock sastava "Letu štuke" sa kojim je stekao veliku popularnost u svim zemljama regije. Jedan je od najrespektabilnijih kompozitora u BiH i Hrvatskoj. Napisao je pjesme za dobro poznate muzičke zvijezde poput Vanne, "Crvene jabuke", Luke Nižetića, ali i za zvijezdu narodne muzike Halida Bešlića.

Spomenimo i to da je Bosnu i Hercegovinu prošle godine na ovom prestižnom takmičenju koje je održano u Moskvi predstavljala grupa Regina s pjesmom "Bistra voda" koja je zauzela 9. mjesto.

Pobjednik prošlogodišnje pjesme Evrovizije bio je Alexander Ribak iz Norveške s pjesmom "Fairytale".