Muzika
0

VIDEO / Vraća se legendarni Cat Stevens

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Yusuf Islam, muzičar prethodno poznat kao Cat Stevens, najavio je u četvrtak novu povratničku turneju, prvu nakon 1976. godine.

Britanski pjevač i tekstopisac će još jednom uzeti u ruke svoju gitaru i pjevati hitove na turneji nazvanoj "Moonshadow". Ovaj 61-godišnjak rođen u Londonu kao Steven Georgiu proslavio se šezdesetih i sedamdesetih godina velikim muzičkim hitovima poput "Wild World", "Morning Has Broken", "Peace Train", "The First Cut Is The Deepest", "Father and Son" i drugih.

Godine 1977. prešao je na islam i uzeo ime Yusuf Islam, te se posvetio obrazovanju i filantropiji. Muzici se vratio 2000. godine, a 2006. je, nakon punih 28 godina, objavio pop album "An Other Cup".

"Moje pjesme uvijek pričaju priče, tako da je prirodno da to nastavim raditi", kaže Yusuf. "Uvijek mi je bio san napisati mjuzikl. Odrastanje na West Endu u Londonu i okruženost pozorištima ostavilo je jak utisak na mene. U početku sam želio biti kompozitor, a ne pop zvijezda."

Promoter Harvey Goldsmith ističe: "Yusuf se želio vratiti s nečim drugačijim i uzbudljivim za fanove, tako da smo osmislili emisiju u kojoj će se predstaviti na najbolji način, te najaviti novi projekat - mjuzikl."

Prva četiri koncerta Britanac će održati u novembru i decembru u Dublinu, Birminghamu, Liverpoolu i Londonu, saznaje AFP.