Sarajevo
0

Vlatko Stefanovski trio na "Baščaršijskim noćima"

Sarajevo-x.com
Virtuozni makedonski maestro na gitari Vlatko Stefanovski će jos jednom potvrditi svoje izvođacko umijeće 20. jula u okviru tradicionalnog festivala “Baščaršijske noći”, a koje traju od 1. do 31. jula 2009.

Posljednjih nekoliko godina Vlatko je svirao i snimao u Francuskoj, sa grupom "Koreni" koju je osnovao klavijaturist Bojan Zulfikarpašić. Vlatko Stefanovski je i član grupe "Balkan Horses Band", zajedno sa ostalim poznatim muzičarima iz sedam balkanskih zemalja. Pojavio se i kao gost na zadnja dva albuma, te na velikim koncertima Gibbonija, zajedno sa nekim svjetskim izvođacima poput Manua Katchea, Pina Paladina i Tonija Levina.

Posljednji radovi Stefanovskog uključuju i muziku za filmove, pozorište i balet. Proslavio se virtuoznom gitarskom tehnikom i umijećem. Njegov trio u zadnje vrijeme nastupa od klubova do stadiona koji mogu primiti 15.000 ljudi u Makedoniji, SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Sloveniji, BIH, Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj...

Stefanovski je u kontaktu s mnogim umjetnicima i gitaristima u cijelom svijetu, među kojima su asovi poput Allana Holdswortha i Johna McLaughlina, a prošlog ljeta je nastupao sa proslavljenim gitaristom Janom Akkermanom iz kultne holandske grupe "Focus", koji je 1973. godine u anketi čuvenog muzičkog magazina "Melody Maker" ponio titulu najboljeg gitariste na svijetu i tako prekinuo do tada tradicinalnu američko-englesku "gitar hero" listu.

Promotor koncerta Vlatko Stefanovski trija je sarajevski rocker Želimit Altarac Čičak koji je tim povodom izjavio: "Ulaz na ovaj koncert, kao i sve druge u okviri festivala 'Baščaršijske noći' je slobodan, pa evo idealne prilike za sve oni koji to do sada nisu imali priliku da ovog maestra vide na dijelu i uvjere se u njegovo virtuozno izvođačko umijeće, te prisustvuju jednom izuzetnom i nesvakidašnjem muzičkom poklon-događaju."