Povratak nakon 27 godina
37

Vlado Kalember i Srebrna krila predstavili novi spot: Želimo dotaknuti srca mladih

L. K.
Vlado Kalember i Srebrna krila snimili su spot za pjesmu "Je li ti žao zbog nas", pretočivši tako iskrenu emociju u videospot minimalističke estetike. Ovo je ujedno i prva saradnja Kalembera i Srebrnih krila nakon 27 godina.
Na veselje brojnih obožavatelja, Vlado Kalember i Srebrna krila najavili su novi studijski album u izdanju Dancing Beara. Predstavljeni singl osvojio je slušatelje na prvu svojom iskrenom emocijom koja je u mnogima izazvala nostalgiju za trenucima koji su ostali zamrznuti u vremenu. Tu istu, nepatvorenu emociju Vlado Kalember je pretočio u novi videospot koji je sam režirao, a minimalistička estetika posebno ju je naglasila.

"Teško je odrediti koliko vremena se radi na nekoj pjesmi. Kako je ovo zadnja pjesma koja je rađena dobro se sjećam hronologije. Neno Ninčević i ja smo se našli na kafi u susjednom kafiću i otišli kod mene kući. Inače se skoro svakodnevno nalazimo na tom omiljenom mjestu", započinje Kalember priču za Klix.ba.

Kaže kako ga je Ninčević zatim upitao da li je radio na nekoj melodiji, na šta mu je Kalember odgovorio da je nekoliko dana ranije radio na novom materijalu.

"Ja inače volim sam pripremati hranu pa sam kroz pravljenje ručka pjevušio neku melodiju u glavi. Ubrzo sam to odsvirao na klaviru i zatim snimio na mobitel, pa kasnije preslušao. Činio mi se dobar. Nakon toga sam napravio i ostatak melodije", nastavlja pričati. Ninčević je ubrzo sastavio tekst, nakon čega su otišli do Hrvoja Grčevića i odradili aranžman, te sve zaključili ulaskom u studio.

Kalember kaže da sada nema klasičnih turneja koje su se nekad praktikovale, već da se putuje i nastupa samo vikendima.

"Imamo koncerte po bivšoj državi, ali i susjednim zemljama poput Mađarske, Bugarske i slično. Od onoga što sada znam napamet, imamo koncert 11. septembra u Ljubljani, te zatim negdje u Mađarskoj", kaže pjevač dodavši kako trenutno sa Srebrnim krilima radi na tri pjesme koje su u pred fazi snimanja. O albumu, kaže, još uvijek ne razmišljaju. Sačekat će reakcije publike, te ako neka pjesma napravi uspjeh, onda će krenuti ka albumu.

Na pitanje kako je došlo do ponovnog sastavljanja Srebrnih krila, Kalember kaže kako su osamdesetih odlučili napraviti pauzu kako bi dali ljudima odmora od njihove muzike. Nakon toga su planirali krenuti ponovo, ali ih je u tome spriječio rat, a zatim i veliki val promjene u muzici.

"Mislili smo da je najbolje sačekati da se vrati naš stil, pop rock, pa pokušati ponovo. Evo, dočekali smo, iako je dosta potrajalo", s osmijehom nam kaže.

Kalembera i Srebrna krila su nekad slušale sve generacije, a sam pjevač kaže kako su imali velike sreće što su osamdesetih prodali veliku količinu ploča, pa shodno tome i veliku količinu koncerata, zbog čega je ostalo mnogo ljudi kojima su bili dio djetinstva i odrastanja.

"Naši nastupi su zaista dobro posjećeni. Nadamo se u perspektivi dotaknuti po koje srce mladih jer ljubav i emocije nisu broj i nemaju godine. Za sada nemamo u planu nastupiti u Sarajevu, ali se nadamo da će se takvo nešto uskoro dogovoriti i ostvariti", zaključio je Kalember.