Zenička hip-hop enigma Jasmin Alić
472

"Vlade i politike u BiH već odavno su otpjevale svoje"

Klix.ba
Jasmin Alić je 21-godišnji Zeničanin, student Internacionalnog Burch Univerziteta u Sarajevu, poznavalac čak sedam stranih jezika, ali pored toga i kvalitetan autor hip-hop tekstova i muzike.
Foto: Edo Babić
Foto: Edo Babić
Ovog Zeničanina su od malih nogu privlačile pjesme Eminema i 2Paca tako da je hip-hop u njegovom ranom djetinjstvu ostavio neizbrisiv trag i utjecaj, pa je danas postao muzičar i autor. Jasmin je do sada napisao i snimio skoro 300 pjesama, a iz dana u dan ta brojka se povećava, a odakle dolaze ideje, ovaj mladi muzičar kaže:

"Inspiraciju za pjesme pronalazim u svemu, kako u svojim, tako i tuđim iskustvima. Da li su to motivacione ili ljubavne pjesme, pjesme koje su posvećene nekome ili čiste hip-hop pjesme - u mojoj muzičkoj riznici koju nudim svojoj publikaciji se može pronaći ponešto za svakoga", izjavo je Jasmin te dodao:

"Do sada sam objavio oko 300 pjesama, ali nisu sve objavljene. Iza mene stoje tri projekta od jednog albuma i dva mixtapea, a 12. decembra, ove godine, na tržištu će izaći i moj novi album pod nazivom "B.A.L.O.O.S", čiju sam produkciju radio sam."

Jasmin je kroz muziku naučio dosta jezika, a razlog zašto pjeva na engleskom ističe kao pomoć mladima da nauče jezik kroz muziku baš kako je i on to uspješno savladao.

"Mislim da sama činjenica da domaća muzika nikada nije toliko uticala na mene može objasniti zašto i ne radim muziku na svom jeziku. Jednostavno sam uradio ono što je u počecima moje karijere bilo prirodno, a to je raditi muziku koja teži američkom hip-hopu. Ono što također želim postići sa svojom muzikom je da navedem mlade da uče strane jezike na isti način kao što sam to radio i ja, kroz muziku", ističe ovaj mladi umjetnik.

Jasmin govori čak sedam jezika, a na pitanje da li možemo na narednim albumima očekivati pjesme koje će izvesti na drugim jezicima, ovaj autor ističe da uglavnom radi na seriji pjesama njemačkog, bosanskog i engleskog jezika.

"Jedini način ili trenutak kada snimam na drugim jezicima jeste na seriji pjesama nazvanih ‘GerBosEng’. Te pjesme su uvijek na tri jezika (njemačkom, bosanskom i engleskom), a pokušavaju se držati iste tematike koja je predstavljena na jako šaren i zanimljiv način. Prvi ‘GerBosEng’ je objavljen prošle godine, a naredni će poslužiti kao treći singl za moj novi album ‘’B.A.L.O.O.S.’", ističe Jasmin.

Ovaj mladi autor se drži "do it yourself" metode, tako da će na novom albumu predstaviti materijal koji je uradio potpuno sam. Beatovi, tekstovi, obrada i dizajn djelo su ovog Zeničanina koji nije bio uslovljen ni s čim osim svojim idejama i radnom etikom. Nastupi nisu strani za njega, do sada je nastupao u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini, ali napominje da će biti još mnogo gostovanja nakon novog albuma, a suradnja sa ljudima na međunarodnoj sceni nije isključena, čak šta više, aktivna je.

"Što se tiče međunarodne scene, redovno sam u kontaktu sa A&R predstavnicima nekih od najvećih muzičkih kuća u svijetu. Jedino što vam mogu obećati je da će se na novom mixtapeu moje grupe, koju sačinjavamo ja i moj prijatelj Vedad ‘’Paparazzi’’ Mešanović, naći jako neočekivani gosti za koje ste svi do sada čuli. Taj mixtape će izaći nakon mog albuma, najvjerovatnije početkom naredne godine, te ćemo njega promovirati drugom prilikom. Za sada vam samo mogu obećati odličnu muziku u narednih nekoliko mjeseci", zaključio je zenički autor hip-hop muzike i tekstova, Jasmin Alić.

Foto: Edo Babić
Foto: Edo Babić
Za kraj smo Jasmina pitali da li možemo očekivati neke pjesme koje će biti "otpjevane" i bosanskohercegovačkom političkom statusu, Jasmin je kratko prokomentarisao...

"Smatram da je Vlada i politika u BiH već odavno ispjevala svoje, tako da bi bilo suvišno sa naše strane da je okarakteriziramo, a sa druge strane, moja muzika i nije toliko naklonjena političkim temama", zaključio je Alić u razgovoru za Klix.ba