|

Više od 200 djece pjevalo u Sarajevu na godišnjem Superar koncertu

Više od 200 djece pjevalo u Sarajevu na godišnjem Superar koncertu
948
Klix.ba
13.6.2019. u 19:03
8
komentara
948

dijeljenja
Više od 200 djece učestvovalo je na Superar godišnjem koncertu koji je održan na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.
Ovim koncertom krunisan je trodnevni događaj koji nosi snažnu i inspirativnu poruku "Muzikom do pozitivnih promjena u društvu".

Foto: I.Š./Klix.ba Foto: I.Š./Klix.ba


Ambasadorica Austrije Ulrike Hartmann na početku ove manifestacije poželjela je na bosanskom jeziku dobrodošlicu gostima.

"Vrlo sam ponosna što Austrijska ambasada ima priliku da učestvuje u ovom divnom projektu. Superar već godinama radi odličan posao", kazala je ona.

Foto: I.Š./Klix.ba Foto: I.Š./Klix.ba


Klaudija Bilić-Selmanović, direktorica Superara BiH, rekla je da se radi o rezultatima predanog rrada i dvoipogodišnjih aktivnosti.

"Počeli smo impresionirani idejom Superara i prožeti entuzijazmom univerzalnosti i spajanja, dosta skromno. Naš hor je 2017. brojao tek 40-ak djece iz partnerske škole "Kovačići" na Grbavici. Danas dvije godine kasnije prisutni smo na četiri lokacije, tri osnovne škole i u SOS Dječijem selu a imamo hor koji danas okuplja više od 200 djece i svakodnevno rastemo. Put nije bio jednostavan i bio je prepun nejasnoća i određenih predrasuda jer smo se pojavili praktično niotkuda i ponudili smo kvalietan i besplatan muzički program pod devizom da je svako dijete talentovano i da svako dijete može pjevati", kazala je Bilić-Selmanović.

Foto: I.Š./Klix.ba Foto: I.Š./Klix.ba


Inače, na godišnjem Superar koncertu je učestvovalo 120 učenika iz više sarajevskih osnovnih škola koji čine Superar hor u Bosni i Hercegovini, a gostovali su i svjetski poznati dirigenti. Osim njih, na sceni su bili i Sarajevo Drum Orchestra, ženski hor Chorus Cadenza, Mladen Pozajić i Srednja muzička škola Sarajevo te dirigenti Ljubiša Jovanović iz Srbije i Alma Karić iz Bosne i Hercegovine.

Koncert je održan uz podršku Dječije filharmonije iz Srbije i gostovanje svjetski poznatih dirigenata Geralda Wirtha, predsjednika Hora bečkih dječaka, i Andyja Icochee Icochee, muzičkog direktora Superara Austrije.

Foto: I.Š./Klix.ba Foto: I.Š./Klix.ba


Godišnjem koncertu Superar hora i gostiju prethodili su muzička radionica koja je u utorak, 11. juna, održana u saradnji s Muzičkom akademijom i časovi plesa namjenjeni plesnim pedagozima i koreografima.

Superar je visokokvalitetan muzički program koji su u Beču osmislile institucije Caritas Beč, Hor bečkih dječaka te Wiener Konzerthaus. Superar u Bosni i Hercegovini s radom je počeo 2016. godine kako bi djeci i mladima pružio priliku da ojačaju samopouzdanje i razviju kreativnost kroz poseban muzički program koji su kreirali renomirani umjetnici s ciljem pozitivnog razvoja ličnosti.

Foto: I.Š./Klix.ba Foto: I.Š./Klix.ba


Program se bazira na pružanju jednakih mogućnosti za svako dijete, poticanju socijalne uključenosti ranjivih društvenih grupa, poboljšanju kvaliteta obrazovanja širom zemlje te razvoju vještina kod djece i mladih u Bosni i Hercegovini koje vode ka pomirenju i osiguravaju mir.

Superar u BiH nudi horsko pjevanje, potpuno besplatno i direktno uključeno u obrazovni sistem, bez selekcije i segregacije. Prioritet programa su djeca i mladi koji ne mogu imati pristup kvalitetnom muzičkom obrazovanju, djeca koja su na određene načine odbačena od sredine –djeca s poteškoćama u razvoju, kao i djeca različite socijalne, društvene, etničke te vjerske pripadnosti.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...