Muzika
0

Virtuozni pijanista Maksim Mrvica sutra u sarajevskoj "Zetri"

FENA
Virtuzni pijanista Maksim Mrvica će 10.juna gostovati u sarajevskoj "Zetri" u okviru "Prvog internacionalnog muzičkog Zetra festivala" koji će trajati do 10.jula. Maksim Mrvica strastveno nastoji da približi mladoj publici klasičnu muziku i da komunicira s njima na nov i uzbudljiv način. Atmosferu kreira uz pomoć video zidova, svjetlosti i lasera.

Rođen je 1975. godine u Šibeniku gdje je završio osnovno i srednje muzičko obarzovanje u klasi prof. Marije Šekso. Već kao devetogodišnjak prvi put je javno nastupio, da bi sa dvanaest godina održao svoj prvi koncert sa orkestrom.

Nakon pet godina studiranja na "Muzičkoj akademiji" u Zagrebu u klasi profesora Vladimira Krpana (đak Artura Benedetta Michelangelia), Maksim je proveo pet godina u Konzervatoriju Liszt Ferenc u Budimpešti. U toku tog perioda (1999.) osvojio je prvo mjesto na Međunarodnom klavirskom natjecanju Nicolai Rubinstein. 2000. godine preselio se u Pariz da bi učio kod Igora Lazka i 2001. je osvojio prvu nagradu na "Natjecanju Pontoise" koji se održava u francuskom glavnom gradu.

Pokazalo se da je to bila prekretnica u njegovoj karijeri jer kada se vratio u Hrvatsku našao se u središtu intenzivne medijske pažnje. Ubrzo nakon brojnih televizijskih nastupa i intervjua, počeo je snimati CD "Gestures".

Spektakularni premijerni recital održan u dvorani "Vatroslav Lisinski "sa 2000 mjesta u Zagrebu, sastojao se od laserskih projekcija, suhog leda i video zida, a polovina prisutnih je bila mlađa od 30 godina.

O svojim koncertnim nastupima kaže: "Uvijek sam želio primjeniti drugačiji pristup. Ali kada se radi o muzici, ne dopuštam da išta ometa moju izvedbu ili ljude koji slušaju. Kada počnem da sviram laserska projekcija se prekida. Ja samo želim stvoriti uzavrelu atmosferu."

[SLIKA]1[/SLIKA] Maksim Mrvica

Ubrzo ga je uočio muzičar i autor Tonči Huljić (kompozitor nekoliko numera za crossover gudački kvartet Bond) i omogućio Maksimu kontakt sa posredničkom agencijom Mel Bush. Bush koji je već neko vrijeme tražio uzbudljivog novog pijanistu, odmah je prepoznao Maksimov enormni potencijal da se približi ljubiteljima klasične, crossover i pop muzike.

Izdavačka kuća EMI Classics bila je podjednako oduševljena mladim pijanistom i ubrzo su počeli pripremati novi album "The Piano Player". Stilski blizak muzičkom svijetu Vanesse Mae, Maskimov album je uzbudljiv spoj najboljeg iz svijeta pop-muzike i klasike. Sa ovim ostvarenjem je postigao svjetski uspjeh.