Muzika
6

Viktoria Modesta je prva "bionička zvijezda" i pjevačica amputirane noge

Klix.ba
"Zaboravite sve što ste znali o invaliditetu" - Viktoria Modesta ruši sve predrasude o osobama sa nekom vrstom tjelesnog deformiteta. Ona je nova pop zvijezda na muzičkom nebu, sebe naziva prvom "bioničkom zvijezdom" i prva je pjevačica amputirane noge.

Viktoria Modesta Moskalova je britansko-latvijskog porijekla, a rođena je 25. februara 1987. godine.

Zbog ljekarskog nemara prilikom njenog rođenja Viktoria je većinu djetinjstva provela u bolnicama, zbog čega je imala 15 operacija i dosta problema sa lijevom nogom. Godine 2007. se odlučila za amputaciju noge ispod koljena, kako bi poboljšala svoju pokretljivosti i osigurala zdravlje u budućnosti. A sada ima jednu misiju - da promijeni modernu percepciju i koncepciju klasične ljepote.

"Nikad o sebi nisam razmišljala kao o osobi sa invaliditetom ili nedostatkom i to me je inspirisalo da aktivno preispitam staromodne koncepcije i kreiram novu platformu u pop kulturi, zajedno sa drugim umjetnicima, tu gdje sam oduvijek znala da pripadam. Vrijeme za dosadne etičke rasprave je gotovo. Krenuti naprijed možemo samo uz osjećanja divljenja i znatiželje", kaže Viktoria.

Manekenstvom se počela baviti sa 15 godina i dosad se pojavila na naslovnicama brojnih magazina posvećenih različitim subkulturama, kao što su "Bizarre" i "Skin Two", a 2008. godine je učestvovala na zagrebačkom fashion showu Cro-a-Porter, noseći kolekciju "Torture Garden Clothing".

Moskalova je 2012. godine nastupila kao "Snježna kraljica" na završnoj ceremoniji Ljetnih paraolimpijskih igara u Londonu, kada je nosila protezu prekrivenu Swarovski kristalima. Ovaj je događaj uživo pratilo više od milijardu ljudi širom svijeta, o čemu su pisali brojni magazini "The Times", "Grazia" i "Look".

Njen debitantski singl "Only You" izašao je 28. maja 2012. godine, a ovog je mjeseca u saradnji sa britanskom TV kućom Channel 4 uradila kampanju pod nazivom "Born Risky", snimivši video za pjesmu "Prototype".