Muzika
0

Vikend na MTV-u posvećen Red Hot Chili Peppersima

Klix.ba
Nevjerovatno, ali prošlo je već preko dvadeset godina od kada su Peppersi po prvi put pojavili na muzičkoj sceni. Stoga je MTV odlučio da im posveti čitav vikend.

Ova ekipa iz Los Angelesa se pojavila 1982. godine, donoseći na scenu pravo osvježenje i veliku dozu osobnosti pogotovo zahvaljujući pjevaču Anthony Kiedisu i naravno kontroverznom basisti Michael Balzaryu kojeg svi bolje poznaju po nadimku Flea.

Njihova muzika je opisana kao hybrid rock u kojem se mogu naći elementi punka, preko funka i rapa pa do metala.

Uspjeh Red Hot Chili Peppersa donio im je bogatstvo i slavu, ali je bio ispunjen i tugom i žaljenjem za prvobitnim članom Hillel Slovakom. Nakon toga je došao period u kojem se konstantno mjenjao gitarista od kojih je svaki donosio nove i različite zvukove ali i nesuglasice u samom bandu.

Spas je stigao u oličenju gitariste Johna Frusciante, te kada je još na mjesto bubnjara stigao Chad Smith sve barijere i neslaganja su pali u vodu, te su Peppersi tek tada ostvarili pravi komercijalni uspjeh.

MTV je u njihovu čast pripremio poseban program za sljedeći vikend u sklopu kojega će se održati i svečana premijera Greatest Hits albuma kojim kao da govore da će na muzičkoj sceni još dugo biti prisutni.