20. septembra u Tuzli
0

Veliki party "Lovely Day" u dvorani Mejdan

Sarajevo-x.com
Tuzlanska dvorana Mejdan će u nedjelju, 20. septembra, ugostiti veliki party pod nazivom "Lovely Day" na kojem će nastupiti dva svjetski poznata producentska i DJ imena - Holanđanin Joris Voorn i Nijemac Alexander Kowalski.

Joris Voorn je DJ i producent iz Roterdama. Sredinom devedesetih godina zainteresovao se za elektronsku muziku, a DJ-ingom se počeo baviti 1997. godine. Kao DJ i izvođač live acta, Joris Voorn je dospio u elitnu grupu internacionalnih DJ-a čiji je muzički talenat stekao globalno priznanje. Nastupao je širom Evrope, Japana, Hong Konga, Kine, Singapura, Australije, Rusije, Brazila, Kolumbije, Izraela, Detroita, Chicaga i New Yorka.

Zajedno sa prijateljem Edwin Oosterwalom osnovao je label "Rejected" krajem 2006. godine. Prvi EP ovog labela sadržavao je dva tracka - "SL3" i "Cliche" i zabilježio je zavidan uspjeh. U okviru Rejected-a, Joris je stvarao više u duhu klupskih savremenih zvukova umjesto dosadašnji izleta u deep.

Drugi EP izašao je sredinom 2007. godine, i također je sadržavao dva tracka: prvi, realizovan sa dosta tech prizvuka pod nazivom "Let's goo Juno", i drugi, prateći, u duhu minimala "Lost". Oba tracka su se dopala širokoj publici i potvrdila kvalitet i poziciju Rejected labela na elektro - muzičkoj sceni.

Alexander Kowalski je u vodama elektronske muzike također od 1997. godine. Prepoznatljiv je po svom techno producentskom radu i nastupima u vidu live acta. Do sada je ostvario četiri solo albuma, te nebrojivo mnogo singlova i remixa. Sve je počelo sredinom devedesetih u Berlinu, kada je Kowalski uhvatio val prvih techno ostvarenja koja su do Evrope dolazila iz Detroita i New Yorka. Uskoro je počeo i sa sopstvenim producentskim radom i promovisao se u Tresoru, prvom berlinskom techno klubu. To je dovelo do njegovog prvog izdanja na Tresor labelu, pod pseudonimom DisX3. U to vrijeme je, zajedno sa DJ Stassy iz Sender Berlin osnovao techno duo pod nazivom "Double X".

Nakon što je 2003. godine izdao svoj treći album "Response" počinje kontinuirano nastupati u vidu live acta širom svijeta, i raditi remixe za renomirana imena elektronske scene kao što su Agoria, Dave Gahan, Funk D'Void, Sascha Funke i Paul Kalkbrenne.

U međuvremenu, Kowalski svoju muziku sve više počinje obogaćivati svojom strašću ka vokalima. Lirični "Lock Me Up" (feat. Turner) jasno je pokazao koliki je potencijal Kowalski do tada čuvao za ovakvu vrstu muzike. 2006. izdaje album "Changes" koji je u poptunosti bio posvećen njegovom novom muzičkom usmjerenju. Smjelo prelazeći stilove u elektronskoj muzici, producirao je trackove sa dosta vokalnih imena, uključujući Khana ("House of Hell"), Fritza Kalkbrennera i Barcu Baxant.

U 2009. godini Kowalski je izdao dugo najavljivani track "Damage" koji je odlično prihvaćen od strane njegovih fanova.

Osim ove dvojice vrhunskih DJ-a otkriveno je i prvo ime support DJ-a. Bit će to talentovani producent Mostarac DJ Mika, jedan od najrespektabilnijih techno producenata na svijetu.

Kada ne izdaje na etiketama kao što je ugledni londonski Ying Yang, pod budnim okom još jedne od ikona techno scene - Pedra Delgarda, onda dane provodi radeći na razvoju vlastitog Innervate Records vinil labela. Radeći na kolaboraciji sa DJ Ogijem, njihov track Avion se našao na oficijelnoj Mayday kompilaciji za 2007. godinu, što dovoljno govori o kako kvalitetnom i profesionalnom umjetniku se radi.

"Svakako da mi je drago što ću nastupiti na ovom partiju kao jedan od support dj-a. Što se tiće Voorna i Kowalskog, nisam ih pretjerano mnogo pratio u prošlosti. Ovo je prvi put da ih slušam uživo, a pošto će obojica raditi live act za mene je to veoma interesantno jer je to faza rada u koju ja još nisam ulazio", rekao je Mika.

Party u Mejdanu počinje u 22:00 sata, a prodajno mjesto je tuzlanski korzo. Pokrenuta je i info linija +387 61 612 873 i info e-mail [email protected] putem kojih možete dobiti više informacija.

Ulaznice se mogu rezervisati i online putem e-maila [email protected].

Vezani članak.