Muzika
0

Večeras polufinale Eurosonga 2007

Sarajevo-x.com
Nastup Makedonke Karoline na jučerašnjoj probi; Foto: Reuters
Nastup Makedonke Karoline na jučerašnjoj probi; Foto: Reuters
Večeras će se u Helsinkiju sa početkom u 21 sat održati polufinale Eurosonga 2007. Ipak, večeras nećemo imati prilike uživati u nastupu bh. predstavnice Marije Šestić, koja će, zahvaljujući prošlogodišnjem odličnom plasmanu grupe Hari Mata Hari, nastupiti u finalu u subotu 12. maja kada će i otvoriti takmičenje sa pjesmom "Rijeka bez imena“.

Za ulazak u finale, večeras se takmiči čak 28 zemalja, a priliku za ponovni nastup 12. maja dobit će samo njih deset. Tema pod kojom se održava večerašnja muzička manifestacija u Helsinkiju jeste "Finska, zemlja suprotnosti“.

Na binu u dvorani Hartwall-Areena prvi će izaći predstavnici Bugarske Elitsa Todorova i Stoyan Yankoulov sa pjesmom "Water“. Poslije njih redom nastupaju Izrael, Kipar, Bjelorusija, Island, Gruzija, Crna Gora, Švicarska, Moldavija, Holandija, Albanija, Danska, Hrvatska, Poljska, Srbija, Češka Republika, Portugal, Makedonija, Norveška, Malta, Andora, Mađarska, Estonija, Belgija, Slovenija, Turska, Austrija i Latvija.

Kao i svake godine do sada među ljubiteljima Evrovizije već se spekuliše o mogućim pobjednicima. BBC je stoga, na svojoj web stranici otvorio panel diskusiju o mogućim pobjednicima. Učesnici ove diskusije bili su, između ostalih, pobjednica Eurosonga 1986., predstavnica Belgije Sandra Kim i Šveđanin Richard Herrey koji je sa svojom braćom Louisom i Perom proglašen pobjednikom Eurosonga 1984. godine.

Rezultati ove diskusije predviđaju da bi njemački predstavnik, Roger Cicero mogao 12. maja pobjediti na ovogodišnjem takmičenju za najbolju pjesmu Evrope. Drugo mjesto, prema glasanju na panel diskusiji, pripalo bi Švicarskoj, a treće Srbiji i pjevačici Mariji Šerifović sa njenom pjesmom „Molitva“.

Procjena poretka, koji je rezultat BBC-jeve panel diskusije bivših učesnika Eurosonga 2007 i ljubitelja ove manifestacije je sljedeća:

  1. mjesto - Njemačka;
  2. mjesto – Švicarska;
  1. mjesto – Srbija;
  2. mjesto – Gruzija;
  3. mjesto – Španija;
  4. mjesto – Grčka;
  5. mjesto – Kipar;
  6. mjesto – Bugarska;
  7. mjesto – Bjelorusija;
  8. mjesto – Rusija;

Prvi na ovoj listi, Nijemac Roger Cicero izvest će pjesmu „Frauen Regier'n Die Welt“ (Žene vladaju svijetom) uz pratnju svog banda i u swing stilu. Roger je porijeklom iz Rumunije, a učesnici panel diskusije okarakterisali su ga kao „dobrog pjevača sa odličnom pjesmom“.

Roger je možda na prvom mjestu nakon panel diskusije BBC-ja, ali ime stvarnog pobjednika Eurosonga 2007. saznat ćemo tek 12. maja, vjerovatno nekad iza ponoći. Do tada možemo uživati u polufinalnoj večeri koja počinje večeras tačno u 21 sat.