{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Večeras koncert pijanistice Maje Ačkar i violončeliste Yevgenya Xaviereffa

F
29.6.2006. u 13:58
0
0
Večeras koncert pijanistice Maje Ačkar i violončeliste Yevgenya Xaviereffa
0
Večeras koncert pijanistice Maje Ačkar i violončeliste Yevgenya Xaviereffa
U Bošnjačkom institutu večeras će se sarajevskoj publici koncertnom izvedbom predstaviti pijanistica Maja Ačkar i violončelista Yevgeny Xaviereff. Na programu će biti djela Beethovena, Brahmsa te Francka.
Maja Ačkar rođena je 1987. u Zenici, gdje je završila osnovnu i srednju muzičku školu. Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu diplomirala je 2001., a kamernu muziku studirala je u klasi prof. Xaviereffa. Specijalizirala je čembalo na odsjeku za baroknu muziku Kraljevske muzičke akademije u Štokholmu kao stipendistkinja švedske vlade. Trenutno je na drugoj godini postdiplomskog studija na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Dobitnica je brojnih nagrada na različitim takmičenjima, a nastupala je u BiH, Hrvatskoj, Poljskoj, Švedskoj, Italiji, Njemačkoj i Egiptu.

Yevgeny Xaviereff rođen je 1947. u Tbilisiju, Gruzija. Diplomirao je i magistrirao na Moskovskom konzervatoriju. Od 1970. do 1997. živio je u Bjelorusiji, bio je prof. violončela i šef Katedre za violončelo na bjeloruskoj Akedemiji muzike i solista Bjeloruske državne filharmonije.

Od 1997. živi u BiH i radi kao profesor violončela na sarajevskoj Muzičkoj akademiji. Održao je brojne turneje u zemljama Evrope i Bliskog istoka.

Koncert će početi u 18.30 sati, a ulaz je slobodan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: