Majske muzičke svečanosti
0

Večeras koncert Odsjeka za kompoziciju Muzičke akademije u Sarajevu

I. S.
Majske muzičke svečanosti obuhvatit će koncert studenata i nastavnika Odsjeka za kompoziciju Muzičke akademije u Sarajevu. Ovaj događaj održat će se sutra, 18. juna u 19 sati u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” (u Srednjoj muzičkoj školi).

Koncert će biti otvoren kompozicijom MATH za violinu, violončelo i klavir kompozitorice, flautistice i asistentice na Muzičkoj akademiji UNSA, Hanan Hadžajlić koju će interpretirati Marko Simović (violina), Belma Alić (violončelo) i Zerina Šabotić (klavir).

Đorđe Jovančić, student u klasi prof. mr. Ališera Sijarića, predstavit će se izvedbom svoje kompozicije Reditation za multiinstrumentalistu i sekvencer. Djelo je nastalo kao rezultat istraživanja zasnovanog na procesu u kojem kompjuter reprogramira, a onda i reprodukuje sekvence na osnovu osnovnih ulaza koje daje multiinstrumentalista u realnom vremenu kao i prethodno isprogramiranih kompozicionih paterna (tehnika) koji te ulaze dalje reprogramiraju. Na taj način kompjuter učestvuje u izvođenju djela u realnom vremenu zajedno sa multiinstrumentalistom.

Ovom prilikom će Gudački kvartet Muzičke akademije UNSA, koji čine Tamara Arsovski (violina), Alma Dizdar (violina), Tatjana Romanić (viola) i Belma Alić (violončelo), izvesti Cross Bowing za gudački kvartet u prostornoj dispoziciji kompozitora i profesora na Muzičkoj akademiji UNSA Ališera Sijarića.

Program će uključiti i studentska ostvarenja koja istražuju i povezuju akustičnu i elektroničku zvučnu sferu. Jedno od njih je Taped AMP za ozvučeno violončelo i traku Mirze Gološa, studenta u klasi prof. dr. Dine Rešidbegovića, koje će svirati Selma Hrenovica (violončelo). Djelo je utemeljeno na ideji kombinovanja proširenih tehnika sviranja na violončelu s digitalno obrađenim semplovima električne gitare, s ciljem stvaranja jedinstvenog elektroakustičkog sazvučja. Roko Đuzel, student prof. dr. Dine Rešidbegovića, predstavit će se kompozicijom Stretched Liquid za alt flautu i Valhalla delay, nastalom kao rezultat istraživanja utjecaja digitalnih efekata na akustični zvuk, koju će izvesti sa Sonjom Međugorac (flauta).

Na repertoaru će se naći i The Warp za ozvučenu violinu i kompjuter (digitalni delay), djelo Rijada Kaniže, studenta u klasi prof. dr. Dine Rešidbegovića, koje će interpretirati Sara Barbara Bilela (violina). Koncert će zaokružiti nastup Dine Rešidbegovića, kompozitora i profesora na Muzičkoj akademiji UNSA, koji će manipulacijom zvuka na Make Noise Modular Synth i Moog Subsequent 37 Analog Synth izvesti Plus za sintetizatore zvuka. Kompozicija je bazirana na više muzičkih sinteza i predstavlja savremenu eksperimentalnu elektroničku muziku u domenu žive elektronike.

Shodno epidemiološkim mjerama i naredbama nadležnih institucija, broj posjetilaca će biti ograničen. Ulaz na koncert je besplatan uz obaveznu rezervaciju koju je moguće izvršiti telefonom na 062 204 906 ili e-mailom: [email protected]. S obzirom na pomenuta ograničenja, ovaj događaj moći će se pratiti uživo putem zvaničnog YouTube kanala Koncertne sezone MAS.