Na Trgu djece Sarajeva
0

Večeras javni prijenos finala Eurosonga

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Večeras u 21 sat na Trgu djece Sarajeva bit će upriličeno javno praćenje 54. Izbora za pjesmu Evrovizije na kojem će predstavnici naše zemlje, Regina, nastupiti pod rednim brojem 12.

BBI Centar poziva sve građane Sarajeva da se okupe ispred centra i na taj način podrže naše predstavnike.

Rezultate glasanja Bosne i Hercegovine saopštit će prošlogodišnji predstavnik na Eurosongu Elvir Laković Laka. Slika Sarajeva, javnog praćenja prijenosa ispred BBI Centra, će u živom linku biti emitovana prema domaćinu Moskvi i cijelom svijetu, milionskom auditoriju koji prati ovu veliku muzičku manifestaciju.

Inače, po prvi put nakon dvanaest godina, izmijenjena su pravila glasanja, tako da će odluku o ovogodišnjem pobjedniku donijeti stručni žiri zajedno sa gledateljima koji će glasati putem televotinga.

Bosanskohercegovačka delegacija je odlučila ne objavljivati imena članova našeg žirija sve do početka finalne večeri.

U večerašnjem finalu učestvuje 25 zemalja i to: Turska, Švedska, Izrael, Portugal, Malta, Finska, Bosna i Hercegovina, Rumunija, Armenija i Island koje su prolaz u finale osigurali u prvoj polufinalnoj večeri, zatim Azerbejdžan, Hrvatska, Ukrajina, Litvanija, Albanija, Moldavija, Danska, Estonija, Norveška i Grčka, koje su osigurale prolaz u finale na drugoj polufinalnoj večeri te se pridružile Rusiji, Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Španiji.