Muzika
38

Večer odabranih sevdalinki u Kamernom teatru 55

Klix.ba
Tradicionalna bosanska pjesma sevdalinka vrhunac razvoja dosegla je u 15. stoljeću od kada se prenosila zahvaljujući brojnim poznatim i anonimnim tumačima, a ozbiljno bivala zabilježena i sistematizirana u 19. i do sredine 20. stoljeća.

"Unatoč naporima da se njena ljepota zabilježi, mnoge sevdalinke nepovratno su izgubljene, dok je većina zapisanih potisnuta u zaborav repertoarima savremenih izvođača koji desetljećima favoriziraju zapravo samo jedan mali broj ovih pjesama iz bogate riznice bosanskog muzičkog naslijeđa. Naš cilj je revitalizirati to zaboravljeno blago i savremenoj publici prezentirati neke od najvećih dragulja sevdaha kroz interpretaciju, tumačenje i dijalog", saopšteno je iz "Sitnog veza".

Zanin Berbić (saz i vokal) i prof. Mirza Babanović (harmonika) će uz moderaciju Dr. Semira Vranića publici predstaviti manje poznate sevdalinke poput "Bijel čador od bijele svile“ te podijeliti suštinu njenog sadržaja, da je riječ o priči o Gazi Husrev-begu, osnivaču Sarajeva.

Večer odabranih sevdalinki će se održati u subotu, 25.10.2014. godine u 20:00 sati. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Kamernog teatra 55 od 10:00 do 12:00, i 16:00 do 20:00 sati, ili rezervisati putem telefona: +387 33 550 475/476.

Više o ovoj večeri i ostalim događajima Sitnog veza možete naći na Facebooku.