Frontmen benda
15

Vanja Solaković iz benda Činčila: Bh. muzičku scenu zatrpavaju šund i površna tematika

L. K.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Sarajevski sastav Činčila svoje je slušatelje ove godine počastio novim albumom, koncertnom turnejom i novim spotovima. Savršen zaključak na izrazito uspješnu godinu benda stiže u obliku nominacije za MAC nagradu u kategoriji rock numera za pjesmu "Marš na Mars".

Frontmen benda Vanja Solaković objašnjava kako u početku nisu očekivali da će biti nominovani, kao i da ne prate takva takmičenja.

"Svi smo se iznenadili kada nam je prijatelj javio za nominaciju. Ne očekujemo ništa, nama takva vrsta priznanja i ne znači mnogo. Mislim, lijepo je što su nas prepoznali i što se naš rad otisnuo toliko, ali same nagrade kao priznanja nam ništa ne znače. Moje je lično mišljenje da je bilo koja vrsta takmičenja u oblasti umjetnosti besmislena, budući da je svaki umjetnički rad univerzum za sebe, pa ne razumijem na koji se to način može porediti i takmičiti", kaže Solaković.

Ovakva nominacija jasan je prikaz koliko je njihova muzika rasprostranjena diljem regiona, kaže nam.

"Nekoliko puta smo bili na prvom mjestu top-lista širom regiona, a naš posljednji album 'Bez oblika' je fantastično prošao. Dosta smo izmijenili zvuk i dodali nove žanrovske elemente. Našim se slušaocima svidio taj mali eksperiment i dobili smo dosta pozitivnih recenzija i reakcija", govori.

Novi album "Bez oblika" objavila je izdavačka kuća Lampshade Media iz Beograda. Solaković nam objašnjava kako se izdavačkoj kući dopao bend, u njima su prepoznali potencijal i upravo zato su im se javili pa je sve išlo prirodnim tokom.

"Moram da naglasim da je naš prethodni album izdala domaća izdavačka kuća Hayat Production, kao i da smo nakon prvog albuma sami shvatili da je vrijeme da idemo dalje. Naš prvi album 'Šta znam' je iznenađujuće dobro prošao i mogu komotno reći da smo s njim uradili ono što smo planirali, ali i puno više od toga", objašnjava.

Dodaje kako smatra da prava rock 'n' roll scena u Bosni i Hercegovini ne postoji, kao i da bh. bendovi nemaju konkretnu podršku, već "guraju" sami sebe: "Nemamo dovoljan broj bendova, niti razvijenu industriju, pa samim time ni tržište. Ono što imamo su pojedinci fanatici koji mnogo vole muziku i iz ljubavi stvaraju, kao i mnoštvo cover bendova".

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Nastavlja komentarisati muzičku scenu u državi, opisujući trenutnu situaciju kao "užasnu". Sarajevo ima nedovoljno autorskih bendova koji aktivno rade, što vidi kao poražavajuću činjenicu: "Iz godine u godinu nas zatrpavaju gomilom izvođača koji šire primitivne i banalne stvari te masom projekata koji svojim idejama i progresom ne odmiču od oslanjanja na ex-yu".

Muzika je, kaže nam, odraz društva u kojem živimo, a omladini je u startu ispran mozak i poremećene su vrijednosti. Društvo u kojem živimo Solaković opisuje kao izrazito konzervativno i nedovoljno hrabro da eksperimentiše. Tvrdi da na sceni najbolje prolaze šund i "površna mahalska" tematika, dok je sve ono što je potkovano intelektom zapravo underground.

"Činčila je oslobođena, ne interesuje je pretjerano muzička industrija, niti utrke i borbe za slavom. Mi radimo ono što volimo, a prije svega nam je važno stvaralaštvo te slanje pozitivnih poruka kroz naš rad. Važno je imati jasan stav i javno ga iznositi, a ne kukati u 'mišijim rupama'. Međutim, živimo u vremenu u kojem nije dovoljno samo izražavati stavove kroz muziku, potrebno je truditi se biti što glasniji dok to radite", objašnjava.

Sastav uz Solakovića čine još četiri člana: Arman Hadžigrahić, Mirza Bradarić, Ismar Žalica i Vanja Gutić. Kreativna petorka nedavno se vratila s koncertne turneje u BiH, a uskoro planiraju započeti regionalnu turneju u sklopu promocije novog albuma. Novi materijal je naišao na odlične reakcije publike, a nisu ih zaobišli ni pozitivni komentariji kolega iz starijih bendova.

"Drago mi je kada stariji muzičari pohvale naš rad, posebno kada se radi o kvalitetnim i značajnim muzičarima. Na mene to lično ne stavlja teret, a ni neku vrstu odgovornosti. Kao što sam rekao, odgovornost mora uvijek biti prisutna u ovom poslu, bez obzira na očekivanja drugih", zaključuje muzičar.