{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO+VIDEO
/
Vanja Muhović & Divanhana promovisali debitantski CD "Dert"

S
11.5.2011. u 17:25
0
87
Vanja Muhović & Divanhana promovisali debitantski CD "Dert"
0
Namjera Vanje Muhovića & Divanhane je predstavljanje gradske tradicijske muzike iz Bosne i Hercegovine, ali i etno muzike sa cijelog Balkana, sa posebnom pažnjom usmjerenom na sevdalinku.
Nakon pauze koju je napravio tokom studija na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, odsjek za muzikologiju/etnokologiju, Vanja Muhović se odlučio vratiti svojoj najintenzivnijoj strasti, muzici. Uz pomoć kolega sa akademije, Nedžada Mušovića i Nevene Tunjića počeo je aktivni rad na ovom umjetničkom projektu. Vanja je odabrao pjesme, i s Nevenom Tunjićem, pijanistom kojima i kompozitorom klasične muzike, kreirao aranžmane za nekoliko pjesama.

Na bh. sceni su se prvi put predstavili u oktobru 2009. godine sa debitantskim singlovima "Zaplakala Šećer Đula" i "Razbolje se sultan Sulejmane".



Debitantski CD ("Dert", 2011.) je rezultat etnomuzikoloških istraživanja koja su dovela do otkrivanja i prezentiranja gradskih tradicionalnih pjesama. Neke od pjesama na albumu nisu nikada snimljene ili su samo zabilježene unutar nekoliko etnomuzikoloških istraživanja.

Te pjesme će se na ovaj način popularizirati, ali i sačuvati kao vrijedan tradicijski i folklorni materijal iz Bosne i Hercegovine i sa Balkana.

Snimljen je spot za pjesmu "Lijepi su Mostarski dućani". Režiju potpisuje režiser Faruk Lončarević, a produkcijski dio posla obavio je Vedran Fajković iz produkcijske kuće "Virtual Image Productions". Spot prikazuje istu radnju, ali sada u savremenom dobu. Želja autora je bila da prikaže kako načini života ostaju isti, samo se u različitim oblicima i okruženjima neprestano pojavljuju. Pogledajte spot.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: