Dom mladih
0

FOTO+VIDEO / Vanja Muhović & Divanhana promovisali debitantski CD "Dert"

Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Namjera Vanje Muhovića & Divanhane je predstavljanje gradske tradicijske muzike iz Bosne i Hercegovine, ali i etno muzike sa cijelog Balkana, sa posebnom pažnjom usmjerenom na sevdalinku.

Nakon pauze koju je napravio tokom studija na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, odsjek za muzikologiju/etnokologiju, Vanja Muhović se odlučio vratiti svojoj najintenzivnijoj strasti, muzici. Uz pomoć kolega sa akademije, Nedžada Mušovića i Nevene Tunjića počeo je aktivni rad na ovom umjetničkom projektu. Vanja je odabrao pjesme, i s Nevenom Tunjićem, pijanistom kojima i kompozitorom klasične muzike, kreirao aranžmane za nekoliko pjesama.

Na bh. sceni su se prvi put predstavili u oktobru 2009. godine sa debitantskim singlovima "Zaplakala Šećer Đula" i "Razbolje se sultan Sulejmane".

Debitantski CD ("Dert", 2011.) je rezultat etnomuzikoloških istraživanja koja su dovela do otkrivanja i prezentiranja gradskih tradicionalnih pjesama. Neke od pjesama na albumu nisu nikada snimljene ili su samo zabilježene unutar nekoliko etnomuzikoloških istraživanja.

Te pjesme će se na ovaj način popularizirati, ali i sačuvati kao vrijedan tradicijski i folklorni materijal iz Bosne i Hercegovine i sa Balkana.

Snimljen je spot za pjesmu "Lijepi su Mostarski dućani". Režiju potpisuje režiser Faruk Lončarević, a produkcijski dio posla obavio je Vedran Fajković iz produkcijske kuće "Virtual Image Productions". Spot prikazuje istu radnju, ali sada u savremenom dobu. Želja autora je bila da prikaže kako načini života ostaju isti, samo se u različitim oblicima i okruženjima neprestano pojavljuju. Pogledajte spot.