Muzika
0

Uskoro prvi solo album basiste "Siktera"

Sarajevo-x.com
Foto: Branimir Prijak
Foto: Branimir Prijak
Dragan Rokvić, basista grupe "Sikter" i strip crtač, priprema novi projekat, prvi solo album pod nazivom "Funk Time". Album se snima u Mostaru, u studiju "Pavarotti" i u Sarajevu. Muzički pravac albuma odgovara jazz funku.

Rokvić nam je odao da je veliki fan "Headhuntersa", "Herbie Hancocka", "Tower of Powera" i sličnih bendova te da je zvuk albuma veoma sličan gore navedenim. Na "Funk Timeu" će biti uvršteno šest pjesama.

Pored Rokvića (bas, vokali), na snimanju albuma učestvuju Amar Češljar (bubnjevi, udaraljke), Nedim Zlatar Basheskia (bubnjevi), Enes Zlatar Bure (vocoder), Bojan Ahač (klavijature, Rhodes), Dado Džihan (klavir, Hammond) i Hamo Salihbegović (gitare).

Foto: Branimir Prijak

Dragan Rokvić je za portal Sarajevo-x.com izjavio da je u pregovorima sa izdavačkom kućom "Gramofon" i da bi volio da oni objave album jer, kako tvrdi, jedini podržavaju "art-music". Dodao je da nije isključeno da će, ukoliko ne nađe adekvatnog izdavača, album postaviti na internet, na svoju stranicu, koja je trenutno u izgradnji, ili na MySpace, Last FM ili neki drugi internet portal. Dodao je da danas umjetnici ne ovise toliko o izdavačima te da njihova muzika lako može biti dostupna širom svijeta.

Autor albuma "Funk Time" je priznao kako je ideja o solo albumu oduvijek bila prisutna te da je samo čekao na pravi trenutak, koji je i došao. S obzirom da grupa "Sikter" ne svira mnogo (iako završava snimanje četvrtog albuma!) i s obzirom da Dragan veoma voli muziku, odlučio je napraviti nešto s čim bi bio sretan ne samo on nego i muzičari i prijatelji koji su gostovali na albumu. Odao nam je da je Branko Radulović, graditelj instrumenata iz Kumanova, prvi prepoznao nešto u svemu tome. Radulović je i za Rokvića izradio bas gitaru, jedinstvenu po obliku i konfiguraciji, koju je Dragan nazvao "Funk Machine".