Autor Adi Selimović
154

Uskoro premijera pjesme i spota "Sarajevo Cycle" koji su posvećeni mladim plesačima

D. J.
Foto: Press
Uskoro na portalu Klix.ba premijerno će biti prikazan video spot "Sarajevo Cycle", autora Adija Selimovića, koji je nastao u saradnji sa timom mladih talentiranih plesača plesnog kluba Bolero, Aster i balerinama, KUD Baščarsija Sarajevo.

"Sarajevski ciklus, nije ništa drugo nego mali omaž, poštovanje jednoj mladosti, klincima, u razdoblju od 7 do 17 godina, talentovanim plesačima, sa kojima raditi je bilo veliko zadovoljstvo i sreća. Osjećao sam se privilegovano, potpuno smo se prepustili jedni drugima u procesu sazrijevanja i stvaranja, dijelili smo estetiku, i hvala im na tome.

Čudno je to, da, kada čovjek malo 'prokopa' po ovom gradu, može pronaći nevjerovatne talente, zapravo, čini mi se da je u pitanju paralelni duh i svijet od onog koji nam se redovno protežira, kako kroz politiku i medije, tako kroz kulturu i sport. To jesu mala zapažanja i možda u životima mnogih nemaju značaj, ali spoznajom, u meni izazivaju istinsku radost. Mislim da 'otrcana fraza' , na mladima svijet ostaje, ipak u dobroj mjeri, jedina danas ima utemeljenje. Sa njima osjetite čaroliju, iskrenost, neku vrstu magije, vjeru da je sve moguće, beskonačnost, i kao da ništa ne postoji oko vas, jer, ako bi ste uradili paralelu, stavili fokus na politiku, drustvo oko sebe i njegovu budućnost, nema se tu mnogo za vidjeti, vrlo lako bi se složili sa citatom Victora Huge, ta praznoruka sablast, koja obećava, a ništa ne daje.

Kao autor, kako muzike tako i videa, pokušao sam da bježim od klišea i stereotipa. Trazio sam rustične, djelomično i arhaične dijelove, pri tome, da dobijemo monumentalnost, od konceptualne umjetnosti prema vizualnosti, sliku šarmantnog Sarajeva, svih ljudi i naroda, sto zapravo i jeste, iskreno se nadam da smo uspjeli u tome, svi u paketu.

Pored talentiranih mladih plesača, balerina, koji ordiniraju u videu, u spotu se pojavljuje i mlada, talentirana glumica Lea Cok iz Ljubljane (Slovenija) koja iza sebe već ima nekoliko snimljenih serija, filmova, brendiranih reklama i desetine pozorišnih predstava.

Želim iskoristiti priliku da se zahvalim plesnim klubovima Bolero i Aster, kao i baletnom ansamblu KUD Baščarsija, iz Sarajeva, Gradu Sarajevu, tačnije, Općini Centar i njegovom rukovodstvu, koje je bezuslovno podržalo ovaj projekt, veliko hvala", istaknuo je Adi Selimović, autor projekta.

Uz njega, na videu su surađivali Luka Stojković i Marko Jovančić.

Muzika za video je snimana na relaciji Sarajevo Beograd, mastering pjesme je rađen u Londonu, Abbey Road Studios.

Video je u završnoj fazi montaže i color gradinga.