Raznovrstan sadržaj
75

Uskoro počinju Baščaršijske noći: Nastupaju Let 3, Darko Rundek, Dado Topić, kao i Hanka Paldum

N. O.
Foto: I. L./Klix.ba
Kenan Magoda, Jasmin Duraković i Elma Hodžić (Foto: I. L./Klix.ba)
Prvog dana jula počinju Baščaršijske noći, jedna od najvećih kulturnih manifestacija u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, a juli u Sarajevu je postao prepoznatljiv između ostalog upravo i po ovom Festivalu.

Naime, 27. izdanje ovog ljetnog Festivala ugostit će mnoštvo vrhunskih domaćih i stranih autora i umjetnika. Ove godine, čast da otvori Festival simbolično je pripala "Templu", monumentalnom zdanju nekadašnje sefardske sinagoge u kojem je danas smještena i djeluje ustanova kulture Bosanski kulturni centar KS.

Više posebnosti i podataka o zanimljivoj i burnoj historiji ovog monumentalnog objekta i hrama kulture zainteresovani mogu saznati ako posjete veliku multimedijalnu izložbu "Priče iz Templa: metamorfoza hrama kroz prostor i vrijeme" koja će biti svečano otvorena 1. jula, u 19 sati, u predivnom ambijentu BKC-a, a bit će dostupna za posjetioce sve do 30. jula, svaki dan od 10 do 18 sati. U okviru programa otvaranja izložbe publika će imati priliku da uživa i u muziciranju ansambla alteRatio, kojeg čine mladi muzičari sa Muzičke akademije Sarajevo.

Osnovu njihovog raznolikog repertoara, u koji oni dodaju primjese jazz i fusion muzike, čini etno i tradicionalna muzika iz BiH, regije, ali i raznih dijelova svijeta. U njihovom muzičkom opusu nalaze se mnoge bugarske, makedonske, francuske, romske, balkanske i druge tradicionalne pjesme unikatnih aranžmana koje odišu alternativnim duhom alteRatia.

Poseban šarm i "štih" ovom Festivalu daju i programi koji se dešavaju na pozornicama pod ljetnim nebom u samom središtu Sarajeva. Tako će se na jednoj takvoj pozornici na Metalcu na otvaranju Festivala, u subotu i nedjelju 1. i 2. jula, predstaviti sjajan koncertni lineup. Publiku će zabavljati Let 3, Darko Rundek & Ekipa, ČINČILA, Sunday Stories, Bad Copy i Srklet, dok će se na Centralnoj pozornici Vijećnica na zatvaranju Festivala, 30. jula, na gala koncertu uz pratnju velikog orkestra i uz gudače predstaviti diva sevdaha Hanka Paldum.

Posjetiteljima neće nedostajati ni dobre plesne muzike. Na Festival dolazi popularni DJ Marko Milošević aka MKDSL (mama kaže da sam lijep), koji će se sarajevskoj publici predstaviti projektom "Kluboslavija", u kinu Bosna 21. jula. Na repertoaru ovog DJ-a, koji iza sebe ima 25 godina iskustva u muzičkoj produkciji, nalazit će se muzički hitovi sa ex-Yu prostora svih žanrova i iz svih vremenskih razdoblja.

Dan kasnije, 22. jula, u istom prostoru Kina Bosna, publiku će zagrijati veteran i pionir rock muzike ex Jugoslavije, Dado Topić, koji će nastupiti sa ekipom vrsnih instrumentalista. Dado Topić je ostavio neizbrisiv trag na muzičkoj sceni sa kultnom (super)grupom Time, koju je sedamdesetih godina prošlog stoljeća pratila reputacija najvažnije progresivne rock grupe ex Jugoslavije.

Ove godine, u okviru programa Festivala, biće upriličeno i gostovanje dvije pozorišne predstave. Teatarski spektakl u režiji Dine Mustafića “Ljetopis o kralju Tvrtku”, rađen prema historijskom romanu Jasmina Imamovića, otvoriće 1. jula takmičarski program 42. Pozorišnih/Kazališnih igara u Jajcu, dok će isti dan predstava “Prah”, u kojoj glume Gordana Boban i Mirsad Tuka, biti izvedena u Kulturnom centru Novi Pazar.

Od ostalih raznovrsnih programa koji očekuju posjetioce možemo izdvojiti premijeru dokumentarnog filma o Nisvetu Džanki „Kvale“, autora Bojana Filipovića u produkciji FIST, 7. jula u Kinu Bosna. Za ljubitelje klasične muzike preporučujemo koncert za violončelo i klavir Koncertnog dua Karlsruhe (Njemačka) koji se 8. jula organizuje u saradnji sa ambasadom Njemačke. Semezdin Mehmedinović, renimirani pjesnik i prozni pisac koji se 2019. godine, nakon više od dvije decenije života u Sjedinjenim državama, vratio u Sarajevo, predstaviće se publici 20. jula u galeriji BKC-a.

Travnički bend Mustra Orchestra „isplest“ će neponovljivu muzičku mustru komponovanu pod utjecajem sevdaha i tradicionalne muzike naroda Balkana, 17. jula u galeriji sarajevskog BKC-a. Dok će Sefardska noć, koju već više od desetljeća uređuje i vodi dr. Eli Tauber, u isti prostor, 6. jula u Sarajevo dovesti španski duo „Evoéh“, koji njeguje ostavštinu Flory Jagode, bh kantautorice i interpretatorice pjesama na ladino jeziku bosanskih Sefarda. Program se organizuje u saradnji sa ambasadom Španije.

Posebno treba istaknuti i nastup Vojnog orkestra Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji će 27. jula nastupiti na jednoj od najljepših lokacija Sarajeva, na simboličnom mjestu Memorijalnog kompleksa Spomen-parka Vraca na kojem su pored ostaloga upisana i imena 2000 sarajlija poginulih u borbi protiv fašizma za vrijeme Drugog svjetskog rata, a na tom mjestu su između ostalih sahranjeni i narodni heroji: Vladimir Perić-Valter, Omer Maslić, Slaviša Vajner-Čiča, Slobodan Princip-Seljo, Bane Šurbat, Adem Buća, Mustafa Dovadžija, Radojka Lakić, Vaso Miskin itd.

Kao što je Sarajevo grad koji je prije više od pet stoljeća nikao na raskrsnici puteva i kultura, tako i Baščaršijske noći već 27 godina nastoje da u programe unesu dašak istoka i zapada, savremenog i tradicionalnog, a to se ogleda u raznovrsnom programu u kojem široka i raznolika pa čak i ona najzahtjevnija publika može pronaći nešto interesantno za sebe.

I ove godine ulaz na sve događaje je slobodan.

Cjelokupan program je dostupan na web stranici bascarsijskenoci.bkc.ba i na facebook stranici Bosanski kulturni centar KS.