Muzika
3

Uskoro počinje drugi po redu Musicology festival na Kalemegdanu

Klix.ba
Musicology festival, koji je prethodne godine debitovao na Kalemegdanskoj tvrđavi u Beogradu, održat će se i ovog ljeta, od 23. do 26. jula.

"Već svojim prvim izdanjem, festival je otkrio neki drugačiji Beograd, onaj koji možda nije dovoljno vidljiv. Publika, čiji ukus i senzibilitet je marginalizovan i koja se ponovo pojavila sa svojim potrebama za kvalitetnim muzičkim događajima, pratit će Musicology i ove godine", navode organizatori.

Festival, za koga kažu da Beogradu vraća stari sjaj, ove godine je znatno porastao. O tome najbolje govore velika muzička imena koja će prodefilovati drugim po redu Musicology festivalom: Duško Gojković i Belgrade Summit Octet, Electro Deluxe (FR), Ničim Izazvan, The Brand New Heavies (GB), Marčelo & Napeti quintet, Liv Warfield & New Power Generation Hornz (USA), TBA i Gregory Porter (USA).

Glavne zvijezde druge večeri festivala su britanski pioniri acid jazza, The Brand New Heavies, muzička institucija čiji je jedinstveni spoj jazz, funk i soul pravaca zapalio prvo britansku, a odmah potom i svjetsku muzičku scenu, na kojoj sad postoje već preko dvije decenije. The Brand New Heavies su odgovorni za neke od najvećih R&B / soul hitova, izbacivši 16 Top 40 singlova, uključujući "Dream on Dreamer " i "You’ve Got A Friend". Prodaja njihovih albuma broji preko dva miliona.

Gregory Porter, američki pjevač, kantautor, glumac i dobitnik prestižne nagrade Gramy 2014. godine za najbolji vokalni jazz album, zatvorit će drugi po redu Musicology festival 26. jula i prvi put se predstaviti beogradskoj publici. Svoj žanr opisuje kao hibridni jazz, prožet soulom, popom i gospelom.