Muzika
0

Uskoro film o Kurtu Cobainu

Sarajevo-x.com
Scenarist hit filma "Troy" David Benioff pristao je napisati scenarij za film o frontmenu legendarne grupe "Nirvana" Kurtu Cobainu, koji je tragično preminuo 1994. godine.

Mnogi detalji ovog izazovnog projekta Universal Picturesa još uvijek su u početnoj fazi, a Benioff će se najviše oslanjati na knjigu Charlesa Crossa iz 2001. godine,"Heavier Than Heaven", u kojoj je detaljno opisan uspon i pad frontmena kultne grupe "Nirvana".

Cobainova udovica Courtney Love će, zajedno sa svojim odvjetnikom Howardom Weitzmanom, učestvovati u ovom filmskom projektu kao izvršna producentica, ali još uvijek nije poznato da li će biti angažovana i kao glumica.

"Nirvana" je najviše doprinijela popularizaciji muzičkog pravca grunge rock ranih 90-ih godina, a njihova pjesma "Smells Like Teen Spirit" je bila svojevrsna himna. Cobain se godinama borio sa ovisnošću o drogama i pritiscima slave, te je 1994. godine pronađen mrtav u svom domu. Iako je policija zaključila da se radi o samoubistvu, njegova smrt i okolnosti tog tragičnog događaja još uvijek podižu niz pitanja.

Crossova knjiga, koja je predstavljena kao kompletna biografija Kurta Cobaina, bila je dosta kritizirana, jer se nije posvetila pažnja bubnjaru ove grupe Daveu Grohlu niti Cobainovoj majci.

Kako otkriva Reuters, već je bilo nekoliko pokušaja da se zanimljiva Cobainova životna priča postavi i na filmsko platno, ali svi su propali. Reditelj Gus Van Sant je svoj film iz 2005. godine, "Last Days", bazirao na onome što se možda dešavalo posljednjih dana života Kurta Cobaina.

David Benioff je također napisao scenarij za dramu Marca Forstera, "The Kite Runner", kao i za film "25th Hour", koji je baziran na njegovoj noveli.