Al Jazeera Balkans
279

Uskoro dokumentarni film "Zukva" o koncertnoj turneji benda Divanhana

Klix.ba
U februaru 2016. godine bosanskohercegovački sevdah bend Divanhana započeo je koncertnu turneju Zukva, nazvanu po istoimenom trećem diskografskom ostvarenju.

Crpeći inspiraciju upravo iz zukve, autohtone vrste kisele jabuke, kao svojevrsnog simbola historijske i kulturne baštine Bosne i Hercegovine, krenuli su na putovanje zemljama Balkana i Evrope. Ispunjeni sevdahom na svom krivudavom putu susretali su ozarena lica različitih tradicija i kultura, te kalemili na svoj muzički izražaj njihovu bisernu unikatnost.

Zajedno sa producentskim timom Al Jazeere Balkans strpljivo su zabilježili priče sa istraživačima tradicije, ljudima iz struke, kako na sceni tako i iza kulisa.

Priče koje odzvanjaju u ehu njihovih koncerata sa naizgled sasvim običnim ljudima, koje na koncu ispisaše u etnomuzikološko i etnografsko dokumentarno filmsko ostvarenje imena "Zukva".

"Koncertna turneja Zukva nesumnjivo predstavlja kulturološki i socijalni presjek našeg društva i stanja u našoj domovini, te širom regiona i Evrope. Kroz naš film smo željeli jasno prikazati priče sa terena, nebrigu o kulturi i cijelom sistemu njenog funkcioniranja. Pokazali smo gdje sevdah pripada, kako kod nas tako i van naših granica. Na koncu, film bi trebao biti jedna jasna poruka mladim ljudima da u današnje vrijeme, koje ne obećava, moraju podignuti glavu i biti bolji sebi i drugima. Našim skromnim primjerom želimo poslati poruku da postoji uvijek način za napretkom, da životnu egzistenciju možemo realizovati kroz umjetnost - muziku i da već danas postanemo drugačiji, kako bi sutra bili cijenjeni. Širimo sevdah i gradimo bolju budućnost za sve nas", izjavili su iz benda Divanhana.

Kino premijera pomenutog filma u Bosni i Hercegovini najavljena je za utorak 9. maja u 20 sati u kinu Meeting Point u Sarajevu, dok će se dalje nastaviti premijerom 11. maja u KIC "Budo Tomović" u Podgorici, te u Beogradu, art bioskopu Kolarac 16. maja u 20:30 sati.

Ovo će ujedno predstavljati prvu regionalnu promociju jednog dokumentarnog filmskog ostvarenja u produkciji Al Jazeere Balkans.

TV premijera filma najavljena je za 21. maj u 21 sat.