Muzika
0

Uskoro 10. Jazz Fest Sarajevo 2006

Sarajevo-x.com
Od prvog do petog novembra u Sarajevu će se održati Deseti međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2006. U toku pet dana festivala, bit će održano 14 koncerata na 4 festivalske scene, a predstavit će se muzičari iz 17 zemalja.

Pored koncerata u okviru pratećih programa bit će održana i radionica za djecu predškolskog uzrasta.

Festival će otvoriti ansambl Underground Dejana Terzića, bubnjara, kompozitora i bend lidera rođenog u Banjoj Luci. Od svoje treće godine, Terzić živi u Njemačkoj, gdje danas važi za jednog od nekolicine novih muzičara čije je prisustvo uveliko primjetno na jazz sceni posljednjih deset godina. Ansambl Underground čine američki i njemački muzičari: Chris Speed, Mark Helias i Frank Moebus.

[SLIKA]1[/SLIKA]

U okviru glavnog programa u Bosanskom kulturnom centru, Jazz Fest Sarajevo će predstaviti portugalsku pjevačicu Cristinu Branco, grupu Kamerunca Richarda Bone, novi trio Bojana Zulfikarpašića Xenophonia, grupu Joaoa Bosca i Gonzala Rubalcabe i grupu Dhafera Youssefa, dok će festival zatvoriti The Grande Mothers Re:invented izvodeći repertoar Franka Zappe, istinske ikone američke kulture. Ovaj peteročlani bend čine i tri dugogodišnja Zappina saradnika: Napoleon Murphy Brock, Roy Estrada i Don Preston.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Strange Fruits Stage će u Pozorištu mladih predstaviti holandski Yuri Honing Trio, američki Trio 3 kojeg čine Oliver Lake, Reggie Workman i Andrew Cyrille, duet Dhafera Youssefa i Bojana Zulfikarpašića, te FLY – projekat Marka Turnera, Larryja Grenadiera i Jeffa Ballarda.

Na Groove Stageu će nastupiti Dennis Rollins Badbone & Co., a novina u odnosu na prethodne godine jeste nova scena u Domu Armije koja će predstaviti solo nastupe dvojice vrhunskih instrumentalista i vrlo uticajnih figura na evropskoj i svjetskoj muzičkoj sceni. Riječ je o koncertima Norvežanina Nilsa Pettera Molvaera, a dan kasnije i Nijemca Markusa Stockhausena.

Ulaznice za 10. Jazz Fest Sarajevo mogu se rezervirati od 2. oktobra putem Interneta na zvaničnoj stranici festivala www.jazzfest.ba na kojoj možete pronaći više informacija o programima i učesnicima festivala.