Muzika
466

Upoznajte Zoranu i Negru, bekvokalistice koje BiH predstavljaju na Eurosongu

Piše: L. Č.
Negra Čičić i Zorana Guja su prateći vokali koji će Bosnu i Hercegovinu predstavljati na ovogodišnjem takmičenju za pjesmu Eurovizije. Djevojke će, skupa sa Dalal Midhat Talakić, Fuadom Backovićem Deenom, Jasminom Fazlićem Jalom i Anom Rucner nastupiti 10. maja na Globe Arena sceni u Štokholmu, izvodeći pjesmu "Ljubav je".

Tuzlanka Negra Čičić je kao "ponos generacije" završila Srednju muzičku školu u Sarajevu, solistički odsjek, glavni predmet klavir, nakon čega upisuje Muzičku akademiju u Sarajevo, odsjek za klavir.

Dobitnica je mnogih nagrada sa federalnih i međunarodnih takmičenja, te je imala priliku pjevati na brojnim festivalima kao solistica i prateći vokal. Članica je Instituta za muziku, teatar i multimediju, Ansambla "Cabaret" i Udruženja "Filter", gdje se bavi muzičkim teatrom.

Negra Čičić radi kao nastavnica klavira, a bila je korepetitor baleta u Narodnom pozorištu Sarajevo. Učestvovala je u brojnim mjuziklima (u mjuziklima "Footloose" i "Prljavi ples" kao jedna od glavnih uloga), lutkarskim i cabaret predstavama ("Ja,mahaluša", "Ja, mahalac" i "Tako ti je mala moja kad ljubi mahalac"), kao i brojnim kulturnim manifestacijama i muzičkim programima na televiziji. Stalna je gošća u sarajevskom klubu Aquarius, gdje pjeva uz muzičku pratnju DJ-a.

Bh. delegaciji na Eurosongu se priključila na poziv Fuada Backovića Deena, s kojim je već imala priliku surađivati i ranije na nekim muzičkim projektima i mjuziklima.

"Prilika da se ode na Eurosong i predstavlja svoja država je nešto što se desi jednom ili nikada u životu, meni je ovo još jedan ostvaren san i iskustvo koje se ničim ne može platiti. Imali smo probe i ta scena i taj zvuk koji sam doživjela mi je izmamio suze. Zaista sam presretna", kaže Negra u razgovoru za Klix.ba i dodaje kako imaju jako dobru pjesmu i posebnu poruku koju će prikazati na sceni.

Kaže kako je ekipa na Eurosongu jedna mala porodica koja vjeruje u svoj projekat i ono što predstavlja.

"Svi nas podržavaju i mogu reći da smo favorit, zato ćemo dati sve od sebe i srčano predstaviti svoju zemlju", kazala je ona.

Zorana Guja sa Pala je diplomirana etnomuzikologinja, a trenutno pohađa Master studij na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, smjer etnomuzikologija kao jedna od najboljih studentica. Potiče iz muzičke porodice, a muzika je oduvijek bila sastavni dio njenog života. Bavljenje muzikom započinje od malih nogu, a svoju naobrazbu nastavlja u osnovnoj muzičkoj školi (smjer klavir), zatim srednjoj muzičkoj školi (teoretski smjer i solo pjevanje).

Kroz svoj dosadašnji rad Zorana je ostvarila mnoge značajne rezultate i uspjehe - učestvovala je na festivalima pop-rock, etno, klasične i savremene muzike, naučnim skupovima i simpozijumima u našoj zemlji i šire predstavljajući svoj naučno-istraživački rad iz oblasti etnomuzikologije, etnologije, antropologije i aplikativne etnomuzikologije.

Tokom studija pohađala je workshopove i seminare internacionalnih predavača, učestvovala u organizaciji, realizaciji i izvođenju koncerata na Muzičkoj akademiji i bila urednik studentskog časpopisa "Modus musicus".

Članica je ansambla "Etnoakademik", koji djeluje pri odsjeku za etnomuzikologiju na Muzičkoj akademiji, izvodeći tradicionalnu muziku BiH, zatim SPD "Sloga" u Sarajevu, a sa svojim ansamblom Zorana & ethno orchestra prezentuje muziku Balkana u world music stilu.

Bh. delegaciji na Eurosongu priključila se na poziv Almira Ajanovića

"Učestvovati u jednom ovakvom projektu je izuzetna čast i zadovoljstvo, ali i velika odgovornost jer nije mala stvar stati na takvu svjetsku scenu, pokazati i pretstaviti našu zemlju u ta tri minuta kojima je prethodio mukotrpan rad, probe, vježbe i odricanja koje se na kraju uvijek isplati. Eurosong je najveće profesionalno iskustvo jednog muzičara i taj osjećaj na sceni je fenomenalan", kaže Zorana za Klix.ba.