Poslušajte simfonijski rock
123

FOTO+VIDEO / Upoznajte jedan od najmlađih bendova u BiH - "The Evolution"

Piše: T. S.
Bend "The Evolution"
"The Evolution" iz Bihaća je jedan od najmlađih bendova u Bosni i Hercegovini. Iza sebe imaju brojne nastupe, učestvovali su na Hypo Teen Music Stars Festivalu u Hrvatskoj, a pripremaju i svoj prvi album.

Ljubav prema muzici spojila je Eldina Rekića, Rijada Rekića, Nedžada Arnautovića, Dinu Štrkljevića, Dinu Krupića i Eminu Keskinović. Bend The Evolution je osnovan 2008. godine i od tada se ovi mladi ljudi trude pokazati talent koji imaju svirajući obrade rock pjesama, ali i radeći na svojim kompozicijama.

"Ideja za bend je nastala kroz muzičko obrazovanje u nižoj muzičkoj školi u koju je većina članova krenula već sa šest godina. Kad je ideja zaživjela, mi kao članovi osnivači već smo bili pismeni muzičari. Shvatili smo da preferiramo i slušamo istu vrstu muzike i da nas zanima simphonic rock – muzički pravac koji se može opisati kao kombinacija progresivnog rocka i tradicije klasične muzike koju učimo u školi. Naši uzori su Pink Floyd, David Garet, ali i moderni bendovi kao Nightwish, Evanescence te mnogi rock klasici. Uživamo u muzici više od 50 različitih izvođača koji su nas privukli svojom osobenošću, stilom, izražajem ili nastupom, a na našem spisku trenutno je više od 150 kompozicija koje smo do detalja uvježbali", istakli su članovi benda, od kojih najmlađi ima 15, a najstariji 17 godina.

Kako su istakli, kuma njihovom bendu je bh. rockerka Irina Kapetanović. S njom su prvi put nastupili 2010. godine na 15. Internacionalnom Music Festu u Bihaću, a ona je bila oduševljena načinom njihove izvedbe pjesama.

To je razlog zbog kojeg ih je Irina pozvala da upravo oni sviraju na njenoj svadbi početkom septembra ove godine.

Inače, bend "The Evolution" je nastupao i sa brojnim popularnim grupama i muzičarima iz BiH i regije, među kojima su Dubioza kolektiv, Opća opasnost, Van Gogh, Divlje Jagode, Regina, Laka, Tony Cetinski i Željko Joksimović.

"Najdraži nastup nam je bio 18. juna 2010. godine, odnosno humanitarni koncert 'Malo srce za veliko srce', gdje prikupljana sredstva za izgradnju kuće u Sarajevu za djecu iz Bosne i Hercegovine oboljelu od raka i malignih oboljenja. Inače, nagrada kao nagrada svakom je draga, ali nam je najdraže kada kažu da trebamo svirati posljednji jer poslije nas nijedan band neće da svira. To se desilo na PAPEC Festu, mada smo i na mnogim drugim festivalima bili van konkurencije jer odskačemo muzičkim pravcem, kvalitetom sviranja, a i scenskim nastupom", ponosno su istakli mladi muzičari.

Nakon učešća na Hypo Teen Music Stars Festivalu u Hrvatskoj, gdje su nastupili pred mnogobrojnom publikom i žirijem, ali van konkurencije, dobili su brojne ponude za nastupe.

Trenutno su se posvetili pripremi svog prvog albuma, a već su objavili singl "Laganim koracima".

"Imamo dosta dogovorenih nastupa u BiH i regiji, Uskoro bismo trebali nastupiti u Prijedoru, Bosanskoj Gradišci, Mostaru, Jablanici, Stocu, Sanskom Mostu, a zatim i u Osijeku i Karlovcu", kazali su mladi muzičari za Klix.ba, dodavši da im je velika želja da sviraju u Sarajevu.