Muzika
613

FOTO+VIDEO / Upoznajte 14-godišnju Larisu Cof, Bosanku koja osvaja Švedsku

Piše: A. Dž.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Na nedavno održanom takmičenju za mlade muzičare u švedskom gradu Vasterasu pobjedu je odnijela 14-godišnja Larisa Cof, porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Larisa je pjesmom "We Were Never Supposed To Be Together", za koju je sama napisala muziku i tekst, oduševila Šveđane, ali i sve koji su imali priliku čuti ovu talentiranu tinejdžerku.

Larisina mama Emira je Tuzlanka, a otac Davor Banjalučanin. U Švedskoj žive već 20 godina. Iako se rodila u ovoj skandinavskoj zemlji, Larisa odlično govori bosanski jezik.

"Bosanski mi je prvi naučeni jezik. U kući ga puno pričamo, a često se preko Facebooka i Skypea čujem sa rođacima iz BiH", kaže Larisa u razgovoru za Klix.ba te dodaje da voli doći u domovinu svojih roditelja, gdje se uvijek lijepo provede.

Larisa svira dva instrumenta, klavir i gitaru. Osim što pjeva, ona piše i komponuje svoje pjesme. A sve je počelo kada je za treći rođendan dobila sintisajzer.

"Sama sam skidala melodije koje smo pjevali u vrtiću. Kada sam napunila sedam godina, roditelji su me upisali na časove klavira, a tri godine kasnije sam počela i sa časovima gitare. Još kao šestogodišnjakinja sam slušala Michaela Jacksona, Celine Dion, Whitney Houston...Tako sam naučila engleski jezik", priča Larisa o svojim muzičkim počecima.

Foto: Facebook
Foto: Facebook
Zanimljivo je da je od pete godine trenirala nogomet, ali se prošle godine odlučila u potpunosti posvetiti muzici i školskim obavezama. Talent je naslijedila od mame Emire, koja, kako kaže, odlično pjeva sevdalinke.

Osim sevdalinki, koje sluša zahvaljujući svojoj mami, Larisa voli čuti pjesme Plavog orkestra, Bijelog dugmeta, Crvene jabuke...

Do sada je napisala pet pjesama za koje inspiraciju pronalazi u svom tinejdžerskom životu.

"Znam satima svirati zatvorena u sobi, tako pronađem neku melodiju, a riječi same dođu. Jedina pjesma koju sam objavila je pobjednička 'We Were Never Supposed To Be Together', koja mi je prva pjesma na klaviru", govori naša sagovornica.

Ističe da joj je pobjeda na takmičenju za mlade najveći uspjeh do sada, ali i podsticaj da bude bolja u onome što radi. Trenutno ne razmišlja o tome šta će se desiti u budućnosti, ali u jedno je sigurna - muzika je oduvijek bila njen san.

Vezani članci