Muzika
0

Uoči koncerata Live Earth

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Koncerti Live Earth koji će se u subotu, 7. jula održati u sedam svjetskih metropola, trebali bi pokrenuti akciju protiv globalnog zagrijavanja i upozoriti na opasnosti klimatskih promjena. Shodno tomu, organizatori koncerata moraju se pobrinuti za gomile smeća koje ostaju iza posjetilaca.

"Želimo postaviti nove standarde kada je u pitanju smeće i reciklaža", izjavio je u intervjuu za Reuters John Rego, savjetnik za okoliš organizacionog odbora koncerata. Pokretač i idejni tvorac Live Earth koncerata je bivši američki potpredsjednik Al Gore.

Live Earth mora biti primjer za ljude širom svijeta koji trebaju promijeniti način svog života kako bi minimalizirali posljedice klimatskih promjena.

Kako bi se smanjila upotreba plastike, u Londonu će se za vrijeme nastupa prodavati hamburgeri u jestivim pakovanjima, a u Sydneyu se uz kupljenu kartu za Live Earth dobija i besplatan prijevoz gradskim saobraćajem kako bi se izbjeglo korištenje vlastitih automobila.

"Cilj Live Eartha jeste da svi ljudi načine male korake kako bi promijenili nešto i na taj način pokrenuli i svoje vlade da se pridruže u akciji protiv globalnog zagrijavanja", naglasio je Rego.

Koncerti će se održati u Hamburgu, Londonu, Sydneyju, Johannesburgu, New Yorku, Tokyju i Shangaiju. Planirani nastup na Copacabani brazilske vlasti su jučer zabranile zbog velike zabrinutost oko mogućih nemira. Na ovu odluku, organizatori koncerta mogu uložiti žalbu.