Muzika
40

"Uno momento", "Školjka" i "Happy" su pjesme koje su obilježile ovu godinu

Piše: M. Nukić
Protekla godina bila je bogata novim muzičkim sadržajima, kako na domaćoj, tako i na stranoj muzičkoj sceni. Neke pjesme su ostavile manji, a neke veći utisak na nas, no ove su bile najslušanije i najgledanije u protekloj godini.

Pjesmu koju smo sigurno svi naučili napamet, jer je postala apsolutni hit otkako je izašao spot za nju, je "Školjka" Dine Merlina. Tokom Svjetskog prvenstva u Brazilu gotovo da nije bilo osobe koja je nije pjevušila.

Ljeto će ostati upamćeno i po pop pjesmi s primjesama narodne muzike "Uno momento" koju su izvele Severina i Ministarke. Spot je do sada imao 34.184.638 pregleda na YouTubeu.

Dubioza kolektiv svakako je obradovala fanove brojnim koncertima u protekloj godini. No, pjesma "No Escape (from Balkan)" je privukla najviše pažnje slušatelja.

Iako je izašla krajem prošle godine, pjesma "Lutka" grupe S.A.R.S. je bila najslušanija i u ovoj godini, dok je na drugom mjestu ovogodišnji singl "Klinka".

Nakon dugo vremena na scenu se vratio i Fuad Backović Deen u novom izdanju, pjesmom na engleskom jeziku "Girlfriend" i vatrenim spotom koji je realiziran u vrućim ljetnim danima. Pjesma je postala hit na radijskim stanicama.

Ostale pjesme koje su ostavile traga u 2014. godini: Regina - "Kalimero" Konvoj - "Vanredna vožnja" 2Cellos - "Thunderstruck" Marčelo - "Kostim" Frenkie feat Cap One - "Kroz vatre" Van Gogh - "Prva i poslednja kap" Zoster - "Brod koji tone"

Kada je u pitanju strana muzička scena, pjesma koja je definitivno obilježila 2014. godinu, rasplesala cijeli svijet i uveselila ljude je "Happy" Pharrella Williamsa. Gotovo da nema države koja nije učestvovala u Happy groznici od koje su "oboljeli" i bh. građani. Tuzla, Zenica, Brčko, Tomislavgrad, Banja Luka, Sarajevo, Mostar, Jajce... pokazali su svoje prirodne ljepote, tradiciju, raskošnu mladost i mudru starost.

Miley Cyrus ove je godine mnoge obožavatelje iznenadila i dosta ljudi ostavila bez teksta. Gotovo da nije bilo nastupa ili javnog događaja na kojem nije privukla pažnju svojim golišavim izgledom ili nekom "scenom". No, njena pjesma "Wrecking Ball" osvojila je srca publike, ali i žirija MTV VMA, koji su izabrali upravo ovu pjesmu za najbolju. U spotu se Cyrus pojavljuje potpuno gola.

Osjećajna Sia ponovo je oduševila još jednom pričom iz svog života u kojoj pokazuje izuzetno jake emocije. Pjesma "Chandelier" je bila nominovana za brojne nagrade i ostvarila je više od 405 miliona pregleda na YouTubeu.

Nicki Minaj oduševila je sve ljubitelje twerking plesa spotom za pjesmu "Anaconda" u kojoj se pojavljuje veliki broj seksipilnih plesačica, a ono što dominira su njihove pozadine. Spot je izazvao i veliki broj parodija.

Slatko iznenađenje godine svakako je duet Rihanne i Shakire, koje se u spotu za pjesmu "Can't Remember to Forget You" golišave maze na krevetu. Spot je pogledan 451,8 miliona puta.

Ostale pjesme: Kate Perry - "Dark Horse" John Legend - "All Of me" Jessie J, Ariana Grande & Nicki Minaj - "Bang Bang" Coldplay - "Magic" Beyonce i Jay Z - "Drunk in Love" Pitbull – "Fireball" (FT. John Ryan) Onerepublic – "Love Runs Out" Sam Smith – "Stay With Me" Avicii – "Hey Brother"