Muzika
0

Underworld i Beirut nastupaju na Exitu

Sarajevo-x.com
Nakon nastupa za pamćenje na Exitu 2005. godine, Underworld se vraća na festival sa novim albumom, ali sa nesmanjenom muzičkom karizmom. Pored njih, svirku na Exitu, koji se ove godine u Novom Sadu održava 7-10. jula, potvrdio je i bend sasvim osobenog zvuka, američka indi senzacija sa istočnoevropskom emocijom, Beirut.

Pioniri elektronske muzike, britanski Underworld se nakon osam objavljenih studijskih albuma vraćaju u Srbiju da podsjete posjetioce festivala kako kvalitetnu zabavu prave.

Njihov posljednji album Barking objavljen u septembru 2010. godine predstavlja gromoglasan povratak na scenu kojim su još jednom pokazali kreativnu nadmoć u svom žanru. Album je bio dostupan za besplatno preuzimanje na njihovom sajtu, a i sjajno prihvaćen od strane kritike.

Sara Bi, kritičarka za BBC Music, primjetila je da album nosi 'lakoću i radost njihove muzike, koja se kombinuje sa bestidnom žestinom, kao i osjećaj dubokog zadovoljstva i mira. Vjerni su sebi, uvijek ono što jesu te možemo slobodno reći da je ovo zvuk muzičara koji nemaju šta da dokažu, a imaju sve da daju.' Nepobjedivi majstori nevjerovatnih elektronskih nastupa uživo, na čelu sa energičnim Karlom Hajdom, još jednom će prodrmati posetioce tvrđave i učiniti da svi kolektivno zaigraju.

Jedan od najegzotičnijih bendova indi talasa, Beirut, predvođen zapanjujuće talentovanim Zakom Kandonom, biće jedan od hedlajnera Fusion bine Exit festivala. Ono što svakako karakteriše muziku mladog frontmena Beiruta je njegova opčinjenost zvucima Evrope, od balkanske romske muzike, preko polke do francuskih šansona, koje izuzetno dobro začinjava svojim poetičnim vokalom. Melanholični raštimovani orkestar sa istočnoevropskom patinom stekao je ogroman broj obožavalaca širom svijeta sa svoja dva objavljena albuma, Gulag Orkestar iz 2005. i The Flying Club Cup iz 2007, a dio njihovog trećeg studijskog albuma koji je u pripremi imaćemo priliku da čujemo i na samom Exit festivalu.

Ovog ljeta publika Exita će imati priliku da čuje i bristolski bend Portishead. Legende trip-hopa, predvođeni pionirom ovog muzičkog žanra, Geoffom Barrowom i Beth Gibbons, pjevačicom čiji se prepoznatljivi glas uklesao u glazbene temelje čitavih generacija.

Portishead je oformljen početkom devedesetih, i već prvim albumom "Dummy" (1994) na kom su se našli hitovi "Glory box" i "Sour times" osvaja publiku i kritiku.

Multiinstrumentalista Geoff Barrow i pjevačica Beth Gibbons objavili su 1997. "Portishead", a nakon "živog" albuma sa Njujorškom filharmonijom naredne godine, povlače se na čitavih deset godina.

Povratnički album "Third" (2008) pomješao je različite pravce, i vratio Portishead u "srca" fanova i kritičara prestižnih muzičkih magazina. U decembru 2009. objavljuju Internet single "Chase the tear" za Amnesty International.

Tricky je na EXIT-u bio 2003, prošle godine slušali smo Massive Attack u Beogradu, tako da je jedino Portishead ostao da upotpuni "magični trougao" trip hopa.

Novi bend Nika Kejva, Grinderman, koji je prošle godine izdao svoj drugi album, nastupa ovog ljeta na Petrovaradinskoj tvrđavi. Sirova energija Bad Seeds u novom ruhu zapaliće sve one koji cijene odličnu rokenrol svirku.

Iz Holandije nam stiže i miljenik rafiniranijih poznavalaca elektronske scene. Joris Voorn je još 2003. godine osvojio nagradu za talenat godine na Holandskim DJ nagradama, da bi njegova popularnost eksplodirala 2009. sa hitom Sweep The Floor, koji je iste godine proglašen za himnu Ibice. Pored fenomenalnih techno i house setova, Joris Voorn je i vlasnik dvije etikete, Rejected i Green, a kao producent i DJ osvojio je poštovanje svih kolega iz muzičke industrije, žareći i paleći na nastupima širom sveta.

Kralj Space Invadersa, kum pariške Tehnoparade Joachim Garraud je DJ i producent iz Francuske čija impresivna karijera traje već dvadeset godina! U svom studiju u srcu Pariza sarađivao je sa istinskim muzičkim veličinama, kao što su Jean-Michel Jarre, Deep Dish, David Bowie, OMD, Kylie Minogue, Mylene Farmer, Cassius, Ceronne, Moby... Njegov audio-vizuelni šou Invasions sa kojim dolazi u Srbiju postao je njegov zaštitni znak i više smo nego sigurni da će osvojiti čak i ona malo ledenija srca klabera na Dance Areni.

Pored već navedenih imena, najavljeni su i Arcade Fire, Hadouken!, Tiga, James Zabiela i Gramophonedzie, tako da line-up četiri vrela dana ljeta polako dobija oblik nezaobilazne zabave

Exit Festival koji se ove godine u Novom Sadu održava 7-10. jula nastaviće da svoje fanove snadbjeva najboljim izvođačima iz cijelog svijeta na 20 bina, a ove godine dočekaće i svog dvomilionitog posjetioca.