{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Umro Slobodan A. Kovačević Bodo

H
23.3.2004. u 01:14
0
0
Umro Slobodan A. Kovačević Bodo
0
Umro Slobodan A. Kovačević Bodo
Gitarista i kompozitor legendarne grupe "Indexi" Slobodan A. Kovačević Bodo umro je u ponedjeljak u Kliničkom centru Sarajevo u 58. godini.
Bio je jedan od pionira i najznačajnijih autora sarajevske i bh. muzičke scene i svojim radom umnogome uticao na njen razvoj tokom proteklih decenija. Uz glas Davorina Popovića, svojim izvođačkim umijećem i zvukom gitare bio je imidžom "Indexa".

Iza njega su ostale mnoge kompozicije od kojih se izdvajaju i danas rado slušaju i pamte "Svijet u kojem živim", "Plima" i jedanaestominutna "Negdje na kraju u zatišju", sa kojom su Bodo i "Indexi" u drugoj polovini šezdesetih godina prošloga stoljeća najavili avangardni muzički izraz i našli se u vrhu ex-Yu tadašnjih
aktuelnih muzičkih zbivanja, a gdje su ostali do samoga kraja djelovanja.

Nakon smrti Davora (28.juna 2001.) "Indexi" prestaju sa radom, a Slobodan A. Kovačević sarađuje sa Jazz bendom Sinana Alimanovića i svira u Plesnom orkestru JRTSBiH.

Bodinim odlaskom Sarajevo i bosanskohercegovačka muzička scena je izgubila značajnog autora i velikog prijatelja, koji je svojim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag.

U srijedu, 24.marta (još nije utvrđen termin) u RTV Domu će biti održana komemorativna sjednica, a bit će sahranjen na sarajevskom gradskom groblju "Bare" u Aleji velikana, kraj groba Davorina Popovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: