Muzika
0

Umro legendarni pjevač Barry White

Klix.ba
Nakon duge i teške bolesti, legenda američkog soula, Barry White umro je u petak ujutro u dobi od 58 godina.

"Barry White je u petak ujutro umro u bolnici Cedars Sinai u Los Angelesu." - izjavio je njegov menadžer Ned Shankman.

Poznato je da je Barry White već neko vrijeme imao zdravstvenih problema. Moždani udar ga je zadesio u maju ove godine, a dugo je bio na dijalizi. Borio se sa visokim pritiskom, a od septembra prošle godine čekao je na presađivanje bubrega. Barry White je rođen u Galvestonu, Texas, 12. septembra 1944. godine. Brzo se doselio u Los Angeles, gdje je život u opasnim četvrtima ostavio veliki trag na njega. U sukobu losangelskih bandi ubijen je Barryjev mlađi brat Darryl, a ubrzo nakon toga Barry se našao u zatvoru zbog krađe. Nakon četiri mjeseca provedenih u zatvoru, Barry je odlučio da svoj život posveti muzici.

Na svjetsku scenu probio se prvim hitom Love's Theme iz 1973. godine. Najveći hitovi u njegovoj bogatoj karijeri bili su You're My First, My Last, My Everything, Can't Get Enough Of Your Love, Babe, Staying Power i Practice What You Preach.

Vrhunac karijere doživio je u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća. Tri decenije slave Barryju Whiteu donijeli su kako karakteristični duboki glas tako i sjajna muzika koju je stvarao. Nema sumnje da je Barry White bio jedna od vodećih ličnosti u svijetu soul muzike. Velikog utjecaja imao je na mnoge muzičare poslije njega.

Novu, mlađu publiku, osvojio je svojom muzikom koja je korištena u popularnoj humorističnoj seriji Ally McBeal, u kojoj se Barry White i jednom pojavio, te u animiranoj tv seriji "The Simpsons". Iako nije znao ni pisati ni čitati muzičke note, Barry White je svoje albume uspio prodati u više od 100 miliona primjeraka.