Muzika
0

Umro legendarni klavijaturista Billy Preston

FENA
Legendarni klavijaturista Billy Preston umro je 6.juna u 59 godini života.

Imao je problema s bubrezima. Prije četiri godine presađen mu je bubreg koji je nažalost otkazao poslušnost tako da je Billyu jedina varijanta ostala dijaliza.

Između ostalog Bolly je ostao zapamćen po saradnji sa velikanima "The Beatles" i "The Rolling Stones", ali bio je jako uspješan i kao solo izvođač zahvaljujući hitovima "Outta Space" i "Nothing From Nothing".

U saradnji sa "The Beatlesima" ostao je zapamćen po pjesmi "Get Back", a sa "Stonesima" "Can't You Hear Me Knocking?" te mnoge njihove svjetske turneje na kojima je nastupao kao njihov gost oduševljavajući izvođačkim umječem.

Solo karijeru je počeo početkom 70-ih godina, a već 1973. godine je osvojio je čuvenu "Grammy" nagradu u kategoriji "najbolji instrumental".

Poznatiu su mu hitovi; "Will It Go 'Round in Circles", "With You I'm Born Again", duet sa Syreetom Wright.

Saradnja sa "Beatlesima" počela je 1969. godine kada ga je prijatelj George Harrison angažirao da svira u filmu "Let It Be". Nakon toga neki su ga nazivali "The Fifth Beatle".

Preston je ostao blizak sa Harrisonom te je nastupio i na njegovom all-star dobrotvornom istorijskom rok spektaklu "The Concert for Bangladesh". Učestvovao je i na koncertu u čast Georgeu Harrisonu nakon njegove smrti 2001. Svirao je i na solo albumima Harrisona, Ringo Starra i Johna Lennona.

Preston je intenzivno putovao i snimao sa "Stonesima", a svirao je na antologijskim albumima "Sticky Fingers" i "Exile on Main Street". Zadnja njihova saradnja vezana je uz album 1997. godine "Bridges To Babylon".

Između ostalih uspješno je sarađivao sa Arethom Franklin ("Young, Gifted and Black"), Bob Dylanom ("Blood on the Tracks") i Sly and the Family Stone (album "There's a Riot Goin' On").