|

Umro legendarni jazz muzičar Horace Silver

Umro legendarni jazz muzičar Horace Silver
0
F
FENA
17.12.2013. u 17:52
2
komentara
0

dijeljenja
Umro legendarni jazz muzičar Horace Silver Horace Silver
Legendarni jazz muzičar, pionir hard bopa Horace Silver, jedan od najplodnijih kompozitora i najutjecajnijih pijanista, umro je u 85. godini nakon duge i teške bolesti, objavio je magazin Jazzwise.
Kao pokretač stila znanog kao hard bop i jedan od najvećih izvođača etikete Blue Note, Silver je bio vodeća snaga u jazzu od 50-ih godina prošlog stoljeća, pri čemu je sa svojim ansamblima podučio jazzu brojne mlade muzičare i omogućio im da osnuju vlastite sastave.

Silver je rođen u Connecticutu 1928. godine, a počeo je učiti svirati saksofon u srednoj školi pod utjecajem blues pjevača te boogie-woogie i bop pijanista. Preselio se u New York 1951. gdje nastupa s uglednim jazzistima, poput Colemana Hawkinsa i Arta Blakeyja s kojim kasnije predvodi Jazz Messengers.


Od 1956. nastupao je i snimao za Blue Note kao vođa vlastitog kvinteta, čija je postava instrumenata (truba, tenor saksofon, klavir, bas i bubnjevi) poslužila kao model za male jazz grupe do kasnih 1960-ih.

Nekoliko njegovih kompozicija postale su klasici jazza, uključujući Senor Blues, The Preacher, Sister Sadie i Song For My Father.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...