Muzika
0

Umro još jedan član Buena Vista Social Cluba

Klix.ba
Rubens Gonzalez
Rubens Gonzalez
Kubanski pijanista Ruben Gonzalez, jedan od vodećih muzičara koji su osnovali poznati Buena Vista Social Club, je umro u svojoj 84. godini.

Gonzalez je široj svjetskoj javnosti postao poznat krajem 90-ih godina, ali njegova karijera je počela davnih 1940-ih godina u Havana's Tropicana kabareu.

Osnivač Buena Viste i muzičar Ry Cooder je Gonzaleza opisao kao najvećeg pijanistu kojeg je on ikad čuo.

Njegova smrt je još više potresna jer je ranije ove godine Buena Vista izgubila još jednog ključnog člana a radi se naravno o legendarnom Compayu Segundu.

Compay Segundo
Gonzalez se muzici potpuno posvetio u svojoj 22. godini, a od 1940-ih godina je predstavljao modernu kubansku muziku, istovremeno miješajući jazz i latino ritmove. On je 50-ih godina putovao po Panami i Argentini gdje je pokupio mnogo ritmičkih utjecaja koji su njegovim izvedbama davale poseban stil.

Gonzalez se u Havanu vratio 1960-ih godina prošlog stoljeća, te se pridružio bendu Enriquea Jorrina, sa kojim je i radio sve do njegove smrti 25 godina nakon početka te saradnje.

Gonzalez je tako već mislio da je završio svoju karijeru, kada mu se 1996. godine obratio Ry Cooder sa ponudom da se pridruži Buena Vista Social Clubu.

Iako je on tada patio od artiritisa, te nije posjedovao vlastiti piano, bio je više nego oduševljen, te svakog dana čekao prvi ispred studija dok se ne otvori.

Ibrahim Ferrer
On je u tolikoj mjeri impresionirao Coodera i ko-producenta Nicka Golda, da su mu oni ponudili da snimi vlastiti album “Introducing... Ruben Gonzalez” što je naravno i učinjeno. O njegovom talentu i volji govori i činjenica da je cijeli album snimljen za samo dva dana čiste svirke u živo.

Njegovom i smrću Compaya, Kuba je izgubila dva čovjeka koji su u zadnjim godinama svojih života pokazali svijetu stil i ljepotu kubanske muzike koja je bila umalo zaboravljena.