Muzika
0

Umro Compay Segundo

Klix.ba
Compay Segundo
Compay Segundo
Legenda kubanske muzike, Compay Segundo, koji se proslavio ulogom u Wendersovom filmu <i>Buena Vista Social Club</i>, umro je jučer u 95. godini života.

Compay Segundo bolovao je od teške bubrežne infekcije, a njegova španska izdavačka kuća Dro-EastWest je nedavno zbog bolesti morala otkazati mnoge evropske koncerte.

Segunda, koji je svirao klarinet i kubanski žičani instrument tres, svjetska javnost je zavolila nakon uloge u filmu, njemačkog reditelja Wima Wendersa, Buena Vista Social Club, 1999. Uz film Segundo je sa svojim kolegama izdao i istoimeni album s kojim je u cijelom svijetu uspješno promovirao tradicionalnu kubansku muziku. Album 'Buena Vista Social Club' prodan je u više od četiri miliona primjeraka, a osvojio je i nagradu Grammy.

Compay Segundo, pravim imenom Francisco Santiago, rođen je u blizini Santiaga de Cube, 1907. godine, a svirati je naučio veoma rano. Prvu pjesmu je napisao sa 16 godina. Nadimak je uzeo u 40. godinama prošlog stoljeća. Compay je skraćenica za 'compadre', a 'segundo' se odnosi na njegov duboki harmonični glas.

Grupu Compay Segundo y sus Muchachosh koju je osnovao 1956., još uvijek je aktivna. Nakon revolucije, 1958. godine nestao je sa muzičke scene te je iz egzistencijalnih razloga savijao cigare. Vratio se 1980-ih godina, a novi album 'Lo Mejor de la Vida' (Najbolje u životu) izdao je 1996.

Compay, poznat po svom slamnatom šeširu na glavi i cigarom u ruci postao je simbolom kubanske muzike.