Muzika
0

Umrla pjevačica Laura Branigan

NINA
Pjevačica Laura Branigan (47), najpoznatija po hitu "Gloria" iz 1982., umrla je u četvrtak od moždanog aneurizma u svom domu u East Quogueu u američkoj državi New Yersey.

"Dvije sedmice prije smrti ona se žalila na glavobolje, ali nije tražila medicinsku pomoć", izjavio je Laurin brat Mark Branigan.

Pjesma "Gloria" bila je na prvom mjestu Billboardove liste Hot 100 i donijela Braniganovoj nominaciju za Grammy u kategoriji najboljeg ženskog pop izvođača, prvoj od četiri nominacije u njenoj karijeri.

Branigan je nakon toga objavila sedam albuma, uključujući "Solitaire","Self Control" i "How Am I Supposed to Live Without You", koji je napisala zajedno s Michaelom Boltonom. Njene su se pjesme također našle na soundtrackovima filmova "Flashdance" i "Istjerivači duhova".

Branigan je rođena 3. jula 1957. i odrasla je u Brewsteru u državi New Yersey. Pohađala je Akademiju dramskih umjetnosti na Manhattanu. Kasnih sedamdesetih bila je na turneji po Evropi prateći vokal kanadskom pjesniku i pjevaču Leonardu Cohenu. Kao samostalan izvođač potpisala je ugovor s Atlantic Recordsom 1982.

Nakon niza uspjeha u 80-im, njena izdanja u ranim 90-im privukla su malo pažnje. Duet za pjesmu "I Believe" snimila je s Davidom Hasselhoffom 1994., koji je korišten kao soundtrack za televizijsku seriju "Baywatch". Godinu nakon toga objavila je album "Best of Branigan" s trinaest pjesama.

Nakon smrti njenog supruga Lawrencea Krutecka 1996., Branigan nije nastupala do 2001., a 2002. glumila je Janis Joplin u mjuziklu pod naslovom "Love, Janis". Branigan je u posljednje vrijeme radila na novom materijalu.

Laura Branigan bit će pokopana sutra, a njena je porodica zamolila da oni koji su namjeravali kupiti cvijeće taj novac uplate na račune Američkog društva za rak (American Cancer Society) i zaklade namijenjenoj djeci pogođenom AIDS-om (Children Affected By AIDS Foundation).