Klub 27
13

Umjetna inteligencija stvorila "nove" pjesme Doorsa, Nirvane, Amy Winehouse i Jimija Hendrixa

I. S.
The Doors (Foto: YouTube)
The Doors (Foto: YouTube)
Umjetna neuronska mreža kreirala je album koji sadrži četiri pjesme, za potrebe kampanje koja promoviše važnost mentalnog zdravlja muzičara.

Cyber zvijezda i vokaloid Hatsune Miku je promijenila svijet muzike kakvog smo do sada poznavali i u međuvremenu je došlo do porasta kreiranja "izvođača" koji su stvoreni uz pomoć umjetne inteligencije, a trenutno je najpopularnija kantautorica Yona, koja je generirala tzv. izgubljene hitove Kluba 27 (kojem pripadaju poznate ličnosti koje su umrle u 27. godini života).

Na albumu "The Lost Tapes of the 27 Club" se nalaze pjesme Amy Winehouse, Jimija Hendrixa, Nirvane i The Doorsa, a cilj je da ukazati na krizu mentalnog zdravlja među muzičarima.

Over The Bridge je organizacija čije je sjedište u Torontu, a koja promoviše uklanjanje stigme oko problema mentalnog zdravlja kod ljudi koji rade u muzičkoj industriji i nastoji da svim njihovim članovima pruži podršku.

Ova organizacija je uz pomoć umjetne inteligencije kreirala program koji anaizira kompozicije, a zatim uvodi korištenje sintisajzera kako bi se stvorile nove melodije i ritmovi. Nakon toga, inžinjer zvuka je prikupio generisane elemente i komponovao "The Lost Tapes of the 27 Club".

"Kako bismo pokazali svijetu kakvi talenti su umrli zbog problema sa mentalnim zdravljem, koristili smo umjetnu inteligenciju da napravimo album koji oni nisu imali priliku napraviti. Ohrabrujemo muzičare da od nas zatraže psihološku pomoć koja im je potrebna, kako bi i u budućnosti mogli nastaviti stvarati muziku koju svi volimo jer ih čak ni umjetna inteligencija ne može zamijeniti", naveli su iz organizacije.

Over the Brigde je sprovela istraživanje koje je pokazalo da je 68 posto muzičara imalo iskustva sa depresijom, dok druge studije pokazuju da muzičari imaju dvostruko veću šansu da izvrše samoubistvo (u odnosu na opću populaciju).

Pjesme koje se nalaze na albumu su: "The Roads Are Alive" - The Doors, "You're Gonna Kill Me" - Jimi Hendrix, "Drowned in the Sun" - Nirvana i "Man, I Know" - Amy Winehouse.