Moskva
0

Ukrajinka predstavlja Rusiju na Eurosongu

Sarajevo-x.com
Anastasiya Prikhodko sa pjesmom "Mamo" ovogodišnja je pobjednica nacionalnog takmičenja za najbolju pjesmu Rusije i zemlju-domaćina će predstavljati na Eurosongu 2009.

Anastasiya, porijeklom Ukrajinka, prva je predstavnica Rusije koja nije porijeklom iz ove zemlje, a pjesma koju izvodi internacionalni je miks, piše Russia Today.

Pjesma "Mamo" djelo je Gruzijca i Estonca, a bit će otpjevana na ruskom i ukrajinskom jeziku.

Prelijepa pjevačica nedavno je pobijedila na ruskom TV talent showu nazvanom "Star Factory", a nakon proglašenja pobjednika bila je veoma iznenađena.

"Isti oni ljudi koji su za mene glasali u emisiji Star Factory ponovo su me podržali, a ja ću dati najbolje od sebe da predstavim Rusiju", izjavila je 25-godišnjakinja. Ona je odnijela više od četvrtine glasova gledalaca širom zemlje, pobijedivši tako Ruskinju Valeriju, pop zvijezdu koja se morala zadovoljiti drugim mjestom.

Valerijin producent i suprug Iosif Prigozhin bio je nezadovoljan ishodom i zahtijevao ponavljanje glasanja.

"Čudno mi je da je Ukrajinka pobijedila. Nedostaje li nam domaćih izvođača? U tom slučaju neka Dinamo Kiev igra za Rusiju. Mislim da nije bilo ispravno i da je u glasanju bilo podvala", izjavio je Prigozhin.

Mnogi vjeruju da je izbor za najbolju pjesmu Rusije bio ispolitiziran. Samo pojavljivanje Prikhodkove okarakterisano je kao "most između dvije zemlje koje prolaze kroz iste političke probleme".

Anastasya je ranije pokušala ući u uži izbor ukrajinske Evrovizije, ali joj to nije pošlo za rukom. Optužujući žiri za pristrasnost, čak je i pokrenula tužbu protiv organizatora takmičenja. Ovaj put odlučila se iskušati na ruskom izboru najbolje pjesme i pobijedila.

Na ulicama Kieva reakcije su različite. Obožavatelji mlade pjevačice su oduševljeni, njena web stranica prepuna je poruka podrške, a mnogi ističu kako nije bitno koga predstavlja, već da je presudan njen talenat koji će pokazati u maju u Moskvi.

Sa Anastasiyom kao predstavnicom na ovogodišnjem Eurosongu, vjeruje se da je Rusija sebi već obezbijedila 12 poena od Ukrajine.

Poslušajte i vi kako zvuči mlada Ukrajinka.