Muzika
0

Učesnici 10. Jazz Festa: Cristina Branco - magični glas Portugala

Sarajevo-x.com
Ovogodišnji 10. Jazz Fest Sarajevo 2006 predstavit će portugalsku zvijezdu Cristinu Branco.

Stvarajući svoju umjetnost na temeljima fado muzike, Cristina naročitom izvedbom i stilom predstavlja portugalsku muzičku tradiciju na sasvim osoben način. Prekrasnim glasom vodi slušatelje kroz različita raspoloženja, od melanholije do radosti, često i na dramatičan način.

Cristina Branco je odrasla daleko od Lisabona, centra fado muzike. Kao i svi mladi koji su odrastali u godinama nakon revolucije u Portugalu, zanimala se za folk muziku, jazz, blues i bossa novu, ali ne i fado. Fado je smatrala muzikom drugih generacija. Za osamnaesti rođendan djed joj je poklonio ploču Amálije Rodrigues. Cristina je otkrila osjećanja koja ova vrsta muzike može da prenese, kao i vezu između glasa, poezije i muzike. Do tada je amaterski pjevala, studirala i maštala o tome da postane novinarka. Tada počinje da ozbiljnije radi na svojoj vokalnoj tehnici.

Sredinom devedesetih fado muzika doživljava renesansu kroz generaciju mladih muzičara koji na nove načine izvode ovu muziku. Cristina poput njih pronalazi vlastiti izraz, ne zanemarujući tradiciju.

Umjetnost Cristine Branco je neodvojiva od umjetnosti Custódija Castela, njenog kompozitora i pratioca na portugalskoj gitari. Castelo uspješno kombinuje vlastite kompozicije sa bojom i intonacijom Cristininog glasa. Njegove melodije podsjećaju na fado ali izlaze iz njegovih granica. Njegova muzika je nekad turobna i sjetna, nekad vesela i razdragana.

Cristina Branco, uz pratnju muzičara koji sviraju na tradicionalnim instrumentima, predstavit će se na glavnoj sceni Jazz Festa Sarajevo u BKC-u drugog novembra, te će publika imati priliku u izvedbi zavodljivog i toplog glasa osjetiti umjetničko iskustvo koje nudi mješavinu tradicionalnog fada sa folklornim melodijama, uz pažljivo birane tekstove najboljih portugalskih pjesnika. Istog dana u okviru glavnog programa održat će se koncert Richarda Bone, a na Solo Stageu nastupit će Norvežanin Nils Petter Molvaer.

Više informacija na www.jazzfest.ba