{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Učešće na Eurosongu - dobra promocija zemlje ili parada kiča i šunda

21.5.2013. u 21:00
0
Učešće na Eurosongu - dobra promocija zemlje ili parada kiča i šunda
0
Učešće na Eurosongu - dobra promocija zemlje ili parada kiča i šunda
Foto: AFP
Bosna i Hercegovina nije učestvovala na ovogodišnjem izboru za najbolju pjesmu Evrope, koji se održao u Malmeu u Švedskoj. Dejan Kukrić, bivši šef Delegacije BiH na Eurosongu i glavni urednik BH Eurosonga, smatra da ne trebamo odustajati naredne godine, jer uistinu ima smisla učestvovati na tom takmičenju.
Na 58. takmičenju za najbolju pjesmu Evrope pobijedila je predstavnica Danske Emmelie de Forest s pjesmom "Only Teardrops". Kukrić, koji komentariše Eurosong već 13 godina, istakao je da je pjesma od objavljivanja bila glavni favorit.

Vrhunski show Danaca"Dogodilo se ono što su kladionice predviđale protekla četiri mjeseca – Danska je trijumfovala na Eurosongu 2013. Emmelie de Forest je s pjesmom 'Only Teardrops' sakupila 281 bod i uvjerljivo pobijedila ispred drugoplasiranog Azerbejdžana. Ne mogu reći da je ona bila moj favorit, ali pjesma je imala pobjednički obol od samog početka. Na kraju krajeva, 'Only Teardrops' je postala instantni hit u Danskoj, gdje je u prvoj sedmici po objavljivanju bila na drugom mjestu te se zadržala na top listama naredna četiri mjeseca. Top 40 bila je još i u Rumuniji, Belgiji i Holandiji. Nesumnjivo, Danci su pokazali da znaju napraviti evropski hit. Ipak, daleko je to od utiska kakav je imala 'Euphoria' prošle godine ili Lena i njen 'Satelite'", kazao je Kukrić, istakavši da su Šveđani osmislili i realizovali vrhunski TV spektakl.

U finale Eurosonga 2013 nije se uspjela plasirati nijedna zemlja bivše Jugoslavije, zbog čega je ove godine u našoj zemlji i regiji vladala manja zainteresovanost za prestižno evropsko takmičenje.

Zemlje regije bez "dobrog konja za trku""Desila se vrlo prosta činjenica, a to je da zemlje bivše Jugoslavije ove godine nisu imale 'dobrog konja za trku'. Eurosong, baš kao i svako takmičenje, mora imati pobjednika i gubitnike. Bez obzira na to što nam se nekad ovi prvi ne dopadaju, to je realnost trenutka i sve priče o uroti protiv Balkana za mene izgledaju smiješno. Bosna i Hercegovina je jedina zemlja bivše Jugoslavije koja je uvijek prolazila u finale Eurosonga. Uspjeha je imala još samo Srbija, mada su i oni izostali iz finala 2009. godine. Ostali - Hrvatska, Slovenija i Makedonija već decenijama nemaju nikakvog značajnog uspjeha, njihovi prolasci u finale su postali rijetki incidenti. O Crnoj Gori, iako mi je njih najviše žao ove godine, da i ne govorimo. Njima je finale Eurosonga još uvijek apstraktan pojam. Dakle, kad gledamo statistiku, ništa posebno drugačije se nije desilo ove godine. Jedino je zakazala Srbija", kazao je Kukrić.

Istakao je da nema podatke o gledanosti Eurosonga, ali je prirodno da bude zabilježen pad interesovanja, jer nije bilo predstavnika BiH na takmičenju.

"Eurosong je od 2004. godine jedan od tri najgledanija TV programa u godini u BiH, a često je bio i najgledaniji. Što se Evrope tiče, popularnost ne pada, naprotiv - u posljednjih nekoliko godina gledanost se povećava. Eurosong svake godine gleda više od 150 miliona ljudi širom svijeta. Ne postoji nijedan drugi zabavno-muzički TV show na svijetu koji ima veću gledanost", istakao je Kukrić.

Cijela Evropa učestvuje, zašto bi BiH bila iznimka?Iako se za odlazak na Eurosong mora uložiti dosta novca, on smatra da BiH treba nastaviti učestvovati na Eurosongu.

"U holivudskim filmovima za tinejdžere česta tema je, naprimjer - dečko ili djevojka bivaju pozvani na party, ali nemaju šta da obuku, skromnog su imovinskog stanja i možda će ispasti smiješni pred svojim vršnjacima bogatunima, koji će se razmetati najskupljim modnim dosjetkama. Najlakše je odustati, ne pojaviti se, ali to je nespojivo sa američkom etikom uspjeha: treba pokušati biti drugačiji i konkurirati onima koji imaju više novca od tebe stilom i dosjetljivošću. Mi nikad nismo imali ni približan budžet kao većina zemalja, ali smo uspijevali biti u trci. Dakle, ako želite postići neki cilj, u to morate i da uložite, ali kada je riječ o nama i o razmjeri novca i kreativnog potencijala, ključ uspjeha sigurno može biti u korist ovog drugog", rekao je Kukrić dodavši da ima smisla učestvovati.

"Cijela Evropa učestvuje, svake godine oko 40 zemlja, zašto bismo mi bili iznimka. I koji bi nam bio argument za to? Ljutimo se jer nemamo uspjeha? Vraga! Mi smo, makar na Eurosongu u posljednjih 10 godina dokazali da možemo biti vrlo uspješni i da nas Evropa prepoznaje. Ovo takmičenje je više od toga. Da nije tako, mislite li da bi postojalo u ovakvom obimu već 58 godina?"

Kičasti spektaklI dok jedni smatraju da je Eurosong savršena prilika za prezentaciju zemlje u svijetu, mnogi to takmičenje nazivaju paradom kiča i šunda.

Kritika Eurosonga objavljena je i na američkom portalu BuzzFeed, u kojem se navodi da se "vratilo najčudnije i najveće evropsko pjevačko takmičenje", a u komentaru su spomenuli i nastup našeg muzičara Fuada Backovića Deena, koji je BiH predstavljao 2004. godine pjesmom "In the Disco".

"Eurosong tek treba postati uvaženo takmičenje, vjerovatno stoga što ga zapadna Evropa otpisuje kao kičasti spektakl. A kad se sagledaju neki prošli takmičari, kao što je Deen iz Bosne i Hercegovine, nije teško shvatiti zašto", navedeno je u komentaru.

O Deenu se priča i nakon devet godina"Meni je drago da se devet godina nakon mog nastupa na Eurosongu on još uvijek spominje i komentariše. Posebno to što Amerikanci, koji nemaju baš dodirnih tačaka sa takmičenjem za najbolju pjesmu Evrope, izdvajaju mene, među nekoliko hiljada učesnika koji su prodefilovali tim takmičenjem tokom 58 godina održavanja showa", kazao je Deen za Klix.ba

On je istakao da njegov nastup jeste bio kič, ali to je i bio cilj, jer je pjevao pjesmu "In the Disco".

"Ja kada krenem u disko očekujem kič, to i jeste cilj, tako da smo koreografijom i odjećom to i prezentovali na nastupu", kazao je Deen.

Sjajna promocija zemlje i pjevačaKazao je da je on veliki fan Eurosonga te je pomno pratio ovogodišnje takmičenje.

"Razumijem da su komentari podijeljeni, ali bez obzira na sve Eurosong omogućava sjajnu promociju zemlje i pjevača, ali i pruža mogućnost upoznavanja, sklapanja prijateljstava i ostvarivanja kontakata. Što se tiče pjesama, svako šalje ono što misli da je najbolje. Meni lično je najbolja bila predstavnica Ukrajine Zlata Ognevich s pjesmom Gravity", kazao je bh. muzičar

Deen bi želio ponovo na EurosongKazao je da smatra da BiH treba nastaviti učešće na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope, jer je to dobar način promocije.

"Mi smo jaka mala zemlja koja je u tranziciji i koja nije u mogućnosti da se takmiči s ostalim zemljama u ekonomiji, politici ili tehnologiji, ali zato imamo mogućnost da se takmičimo na polju umjetnosti - u muzici, filmu, modi... i šteta bi bila da to ne iskoristimo", izjavio je Deen dodavši da bi volio ponovo predstavljati BiH na Eurosongu, ali bi ovoga puta ispravio sve greške koje je načinio tokom nastupa 2004. godine.

Hoće li BiH naredne godine imati svog predstavnika na 59. takmičenju za najbolju pjesmu Evrope u Kopenhagenu još nije poznato.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: