{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Učenici muzičkih škola iz Sarajeva i Omiša organizuju zajednički koncert za sarajevsku publiku

11.12.2017. u 20:26
111
4
Učenici muzičkih škola iz Sarajeva i Omiša organizuju zajednički koncert za sarajevsku publiku
111
Učenici muzičkih škola iz Sarajeva i Omiša organizuju zajednički koncert za sarajevsku publiku
Učenici JU Osnovna muzička i baletska škola "Novo Sarajevo" i Osnovne glazbene škole "Lovro pl. Matačić" iz Omiša organizovat će zajednički koncert u Sarajevu 16. decembra u Domu oružanih snaga BiH s početkom u 19 sati.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Sarajevskoj publici će se predstaviti 64 mlada muzičara. Ove dvije škole pokrenule su projekat gostovanja mladih muzičara u nastojanju da im se pruži više prostora za muziciranje u orkestru.

Učenici iz Omiša boravit će u Sarajevu od 14. do 17 decembra, a njihove sarajevske kolege organizvat će im obilazak grada, znamenitosti u Sarajevu, te prijem kod gradonačelnika i predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva u Vijećnici.

Učenici škole "Novo Sarajevo" boravili su u posjeti Omišu, te je ovo uzvratna posjeta.

"Zbog uspostavljenog prijateljstva, te zajedničkog rada i nastavka saradnje naša škola je uputila uzvratni poziv gostima iz Omiša da održimo zajednički koncert u Sarajevu i predstavimo se i sarajevskoj publici, sa namjerama da ova saradnja od naredne godine preraste u jedan vid tradicije održavanja zajedničkih koncerata. Zajedničkim muziciranjem provest ćemo vas kroz partirute poznatih svjetskih kompozitora. Na repertoaru će se naći djela Mozarta, Brahmsa, Straussa, Bizeta, Tchaikovskog...", kazali su iz JU osnovna muzička i baletska škola "Novo Sarajevo".Gosti iz Omiša će prilikom posjete Sarajevu biti smješteni na olimpijskoj planini Bjelašnici.

"Probe su intenzivne, skoro svakodnevne u želji da se predstavimo u što boljem svjetlu. Radeći kontinuirano na sve zahtjevnijim muzičkim djelima, djeca pokazuju veću zainetesiranost, motiviranost,te emocionalnu i muzičku zrelost. Ugodna atmosfera, radost zajedništva, kvaliteta i ljepota izvedbe ključni su faktori uspjeha ovakvog načina rada", kazala je dirigentica Irma Kalić.

Značaj ovog projekta je interdisciplinaran, doživljaj zajedničkog stvaranja unutar ansambla i izražavanja kroz zajedničko muziciranje orkestar se pokazao kao primjer gdje je međusobno takmičenje zamijenjeno zajedničkim naporom, te samim tim predstavlja zajednicu sa isključivim ciljem slaganja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: