Odbijeno uvjetno puštanje
0

Ubica Johna Lennona ostaje u zatvoru

Sarajevo-x.com
Ubici Johna Lennona, Marku Davidu Chapmanu, peti put je odbijena molba za uvjetno puštanje "zbog općeg dobra i sigurnosti", objavila je komisija za uvjetno puštanje na slobodu.

53-godišni Chapman, osuđen za ubistvo popularnog muzičara ostat će u njujorškom zatvoru Attica još najmanje dvije godine.

Pod isprikom da je Lennona ubio da bi privukao pozornost na sebe, Chapman je u zatvoru već 27 godina.

Iako nije ima problema s disciplinom od 1994. godine, komisiji za uvjetno puštanje je rekao da je planiranje atentata i sam atentat na pjevača izvršio dok je bio savršeno zdravog uma.

Komisija je nakon toga u izvještaju navela da njegovo puštanje na slobodu nije u interesu zajednice, prenosi Associated Press.

Chapman, nekadašnji čuvar, 8. decembra 1980., ispalio je četiri metka na Lennona ispred njegovog stana u New Yorku, dok je pjevač bio u društvu supruge Yoko Ono i nekoliko prijatelja.

Yoko Ono, koja je prethodnih godina bila žestoki protivnik Chapmanovog puštanja na slobodu, na ovom saslušanju se nije ni pojavila. Njen odvjetnik Peter Shukat je rekao da je Yoko zadovoljna ishodom saslušanja, ali se sudržao od daljih komentara.