Muzika
96

U2, Simple Minds, Deep Purple: Velike muzičke zvijezde koje su pohodile Sarajevo

Piše: I.P.
Na današnji dan prije sedam godina u Sarajevu je održan koncert legendarne rock grupe Deep Purple. Prisjećajući se ovog i drugih koncerata velikih svjetskih imena shvatamo da je njihova organizacija danas sve rjeđa i rjeđa, da ne kažemo nepostojeća.
Stadion Koševo za vrijeme koncerta grupe U2 (Foto: EPA)
Stadion Koševo za vrijeme koncerta grupe U2 (Foto: EPA)

Prisjetimo se najpoznatijih koncerata velikih zvijezda svijeta muzike koji su obilježili postratno Sarajevo.

U2

Vjerovatno najveći muzički događaj u postratnom periodu je koncert irske grupe U2 koji je održan 23. septembra 1997. godine. Koncertu je prisustvovalo 45.000 gledalaca, a otvorila ga je tadašnja himna "Jedna si jedina“ koju je izvela jedna od predgrupa.

Pored U2-a, Sarajlije su zabavljali Sikter, Protest, hor Gazi Husrev-Beg i Howie B. Koncert je osiguravalo hiljade pripadnika tadašnjeg IFOR-a, a pred sami početak događaja organizator je otvorio sve kapije kako bi na stadion ušli i oni koji si nisu mogli priuštiti kartu.

Kelly Family

Tadašnja pop-rock senzacija Kelly Family nastupila je u Sarajevu 1999. godine. Nastup su održali 30. januara u studiju BHT-a. Koncert je održan pred ne više od 100 gledalaca i snimljen za potrebe državne televizije.

Manu Chao

  1. jula 2002. godine Baščaršiju je posjetio špansko-francuski pjevač Manu Chao, a koncert je održan u okviru promocije albuma "Próxima Estación: Esperanza“. Devet godina kasnije on je održao drugi koncert u Sarajevu, ovoga puta u Domu mladih na Skenderiji, a u organizaciji Gradske uprave.

Jamiroquai

U junu 2005. godine Skenderiju je napunio britanski Jamiroquai, a koncert je održao u sklopu turneje Dynamite. Fanovi su bili izuzetno zadovoljni atmosferom koju je napravio pjevač Jay Kay, a posebno su istakli "opšte ludilo" koje je nastalo prilikom izvođenja hitova "Feels Just Like It Should" i "Deeper Underground".

Simple Minds

Legendardni škotski bend posjetio je glavni grad Bosne i Hercegovine u aprilu 2006. godine i to u sklopu promocije novog albuma "Black and White 050505“. Bio je to period ponovnog okupljanja grupe koja je osnovana davne 1977. godine. Koncert je održan u Zetri pred oko 5.000 obožavalaca hitova "Don't You Forget About Me" i "Alive And Kicking".

Eros Ramazzotti

Italijanski pop pjevač nastupio je u sarajevskoj Zetri 7. jula 2006. godine u sklopu Internacionalnog muzičkog festivala "Zetra 06". Bio je to ujedno i koncertna promocija njegovog albuma "Calma apparente".

Deep Purple

Legendarna grupa je u okviru promocije albuma "Rapture Of The Deep World Tour 2006-2007" 3. novembra 2007. održala koncert u dvorani Zetra. Cijena karte iznosila je 30 KM, a spektaklu je prisustovalo više od 8.000 obožavatelja.

James Blunt

  1. juna 2008. godine britanska pop zvijezda James Blunt održao je koncert u Zetri, a u sklopu turneje "All The Lost Souls". Prije njegovog nastupa publiku je zagrijao poznati mostarski bend Zoster.

U publici su se nalazili modni dizajner Roberto Cavalli, Sanela Jenkins i Dino Merlin, a interesantna je činjenica da su gledaoci cijeli koncert proveli na nogama iako je organizator postavio stolice.

Paco de Lucia

Virtuoz flamenco gitare Paco de Lucia koncertom u Sarajevu 6. februara 2010. godine počeo je veliku svjetsku turneju. S obzirom da je karta bila preskupa za bh. standard (60 i 70 KM), gledateljstvo su uglavnom činili stranci.

Ipak, prisutni su označili koncert kao uspješnim, a pored Lucie na scenu su izašli Niño Josele (gitara), Antonio Serrano (klavijature), Alain Perez (bas) i Piranha (perkusije), vokalisti Cristo Heredia i David de Jacoba, te plesač Farruco.