Počela turneja
0

U2 oduševio 90.000 fanova u Barceloni

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Legendarni irski bend U2 spektakularno je započeo dugo najavljivanu turneju koncertom pred 90.000 obožavalaca u španskoj Barceloni.

Pjesmu "Angel of Harlem" frontmen grupe Bono posvetio je preminulom kralju pop muzike Michaelu Jacksonu.

Nastup veterana počeo je oko 22 sata na stadionu Camp Nou, domu fudbalskog kluba Barcelona, prenosi AFP. Turneja "360 stepeni" poslužit će za promociju novog albuma "No Line on the Horizon", ali i za prisjećanje na brojne hitove Bona i družine.

Prvi koncert karakterisala je i izvanredna scena, kako smo i navikli od U2-a. Bina je postavljena na polovinu terena, a iznad nje nalazila se ogromna metalna konstrukcija koja je držala pauka sa četiri noge koji teži preko 390 tona.

"Želimo napraviti nešto što niko dosad nije", prokomentarisao je Bono inovativnu scenu.

Kako bi obilježio 40. godišnjicu od prvog slijetanja na Mjesec, Bono je u toku dvosatnog koncerta uspostavio direktan link sa Međunarodnom svemirskom stanicom.

Podsjećamo, ovaj koncert rasprodan je u samo 54 minute nakon što su ulaznice 25. marta puštene u prodaju. Cijena im je bila između 30 i 150 eura.

U četvrtak će biti održan i drugi koncert U2-a u Barceloni, a ispred stadiona je uočeno više stotina fanova koji su u ponedjeljak navečer stigli kako bi na vrijeme obezbijedili dobru poziciju.

Nakon Barcelone, turneja se nastavlja u Milanu na stadionu San Siro 7. jula, a potom slijede nastupi u Francuskoj, Njemačkoj i Holandiji.

Grupa se vraća kući tek 24. jula gdje će na Croke Parku u Dublinu uveseliti domaće fanove, prije nego krene u Švedsku, Poljsku i Hrvatsku. Slijede koncerti u Velikoj Britaniji, pa prekookeansko putovanje u SAD i Kanadu.

Posljednja turneja irskog benda održana je 2005. i 2006. godine. Privukla je 4,5 miliona obožavalaca na 127 rasporodanih koncerata.

Bend osnovan u Dublinu 1978. godine u dosadašnjoj karijeri prodao je oko 100 miliona primjeraka svojih albuma.