Muzika
0

U2 održao prvi koncert u Parizu nakon terorističkih napada

Klix.ba
Članovi benda odali su počast poginulim na mjestima napada (Foto: EPA)
"Večeras smo svi Parižani", riječi su kojima je sinoć Bono otvorio koncert legendarne irske grupe U2 u Parizu, prvi nakon prošlomjesečnih terorističkih napada u kojima je ubijeno 129 osoba.

Rasprodanom koncertu prisustvovalo je 17.000 fanova, od kojih je svaki morao proći detaljnu sigurnosnu kontrolu prije ulaska u AccorHotels Arenu, koja se nalazi samo nekoliko kilometara od dvorane Bataclan u kojoj su teroristi ubili više od 80 ljudi.

"Ako volite slobodu, onda je Pariz vaš dom", rekao je Bono prije početka nastupa.

Pred kraj svirke, frontmen benda raširio je francusku zastavu, koja je prekrivala njegova ramena do kraja koncerta. Tokom nastupa na velikom ekranu na pozornici mijenjale su se fotografije žrtava terorističkih napada.

Planirano je da se na sceni pojave i članovi grupe Eagles of Death Metal koji su tog kobnog 13. novembra nastupali u dvorani Bataclan. Međutim, članovi benda ipak su odlučili da, iz časti prema ubijenim obožavaocima, još uvijek ne sviraju.

Kako javljaju iz francuskog ministarstva turizma, teroristički napadi su imali veliki utjecaj na ovu granu privrede u glavnom gradu. Naime, u posljednjem mjesecu 2015. zabilježen je pad rezervacija u pariskim hotelima za više od 50 posto.