Muzika
0

U utorak počinje 7. Jazz Fest Sarajevo

Klix.ba
Sedmi međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2003. počinje u utorak 4. novembra. Ovogodišnji festival će na četiri scene predstaviti više od 90 muzičara, koji će učestvovati na 22 koncerta. Festival će biti otvoren u Domu policije u 20:00 koncertom Denysa Baptista.

Inspiriran čuvenim govorom Martina Luthera Kinga "I Have a Dream", Denys u svom aktuelnom projektu "Let Freedom Ring!" kombinira moderni jazz, gospel i blues sa afro-kubanskim ritmovima. Denysovo zanimanje za muziku počinje sa njegovih 13 godina kada je želio svirati tenor saksofon, a u vrijeme kada je njegova generacija slušala Depeche Mode, on sluša Johna Coltranea, Tubbyja Hayesa i svog velikog idola Courtneya Pinea.

Denys Baptiste
Kao posebno bitne angažmane u dosadašnjoj karijeri, Baptiste izdvaja one za Nu Troop Garyja Crosbyja, te The Jazz Warriorse, grupu koju je 80-tih oformio Courtney Pine. Svoj prvi album "Be Where You Are" snima 1998. godine. Godinu dana kasnije dobio je nagradu MOBO za najbolju jazz izvedbu, a 2000. pripala mu je British Jazz Award za zvijezdu u usponu.

Na svom drugom albumu objavljenom prije dvije godine sarađuje sa Juliet Roberts, jazz pjevačicom koja će se također predstaviti bh. publici na ovogodišnjem Jazz Festu. Time Magazine je za ovog mladog jazz muzičara napisao kako je "zahvatio Evropu poput oluje i postao ikonom britanskog jazza."

Marko Đorđević
Još jedan koncert planiran je za prvi dan festivala. Na Round Midnight Stageu nastupit će sarajevski trio Minority sa svojim gostom Markom Đorđevićem. Kritika Đorđevića ocjenjuje jednim od najtalentiranijih trubača ex-jugoslovenskih prostora, dok energični zvuci njegove trube dočaravaju prepoznatljiv zvuk slavne jazz epohe pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća.