OKC Abrašević
28

U subotu u Mostaru treće izdanje Mostar Gypsy Festivala

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Art kuća iz Mostara u saradnji sa Viktorom Obsustom i OKC Abrašević organizira 3. Mostar Gypsy Festival, koji ja predviđen za subotu 18. avgusta u 21 sat. Mjesto održavanja je OKC Abrašević, a ovogodišnji festival po prvi put će predstaviti Manouche Rouge, grupu iz Velike Britanije.

Manouche Rouge je muzička grupa koja izvodi zapadnoevropsku romsku muziku u stilu Djanga Reinhardta, strastveno i sa velikim kontrastima u brzini i ritmičkim stilovima. Posjetioci će imati priliku da ih čuju u novom sastavu sa članovima Hot Club of Belgrade, pod umjetničkim vodstvom Viktora Obsusta, muzičara iz Srbije, koji živi i radi u Londonu već dvadeset godina. Viktor i Filip su se upoznali u Antwerpenu 1999, kada je Viktor nastupao u nekoliko navrata sa američkim saksofonistom u Shawn Loescher Trio u jazz clubu De Muse. Zajedno su nastupali u Filip Krumes Kvartetu u Pančevu na NOVA Festivalu u oktobru 2017. godine, izvodeći Filipove džez kompozicije neposredno prije Viktorove turneje po Novom Zelandu i Australiji u januaru i februaru 2018.

Inače muzički pravac gypsy jazz, koji se još naziva i manouche jazz i gypsy swing je oživio gitarista (Jean) Django Reinhardt (23.01. 1910. – 16.05.1953.) porijeklom iz Belgije. Django Reinhardt je bio poznat po kombiniranju "tamnije", romske melodioznosti s tzv. "swingerskom" artikualcijom sviranja karakterističnom za taj period. Ta je kombinacija presudna za ovu vrstu jazza. Django je svojim načinom sviranja otvorio nove melodije i otvorio put mnogim današnjim gypsy jazz muzičarima. U njegovom najpoznatijem sastavu Quintette du Hot Club de France proslavio se i violinist Stéphan Grappelli. Bio je to početak saradnje koja će postati legendarna u svijetu gypsy jazza. Quintette du Hot Club de France svirala je na akustičnim instrumentima, bez bubnjara. To je omogućavalo da akustična gitara i violina postanu vodeće instrumenatalne dionice.

Podjsećamo, 1. Mostar Gypsy Festival održan je u septembru 2016. godine, kada su nastupili duet Barimatango (BiH) i Koran Agan trio (USA/BiH). Organizatori festivala kažu da Koran Agana smatraju i kumom ovog festivala, jer je apsolutno vjerovao i bezrezervno podržao pokretanje ove lijepe priče.

  1. Mostar Gypsy Festival održan je 2017. godine, također u septembru. Tada su nastupili Sirtango (BiH) i Gadjo Manouche (HR).

Ulaznice za festival moći će se kupiti u OKC Abrašević na dan Festival, po cijeni od 10 KM.