Uz podršku članova benda
21

U Stockholmu se otvara muzej posvećen grupi ABBA

Klix.ba
Prva stalna muzejska postavka posvećena najuspješnijem švedskom bendu otvorit će se u maju. Radnici još uvijek rade na dovršavanju muzeja na ostrvu Djurgarden u istočnom dijelu Stockholma.

Širom Stockholma nalaze se baneri koji najavljuju otvaranje muzeja, veliki ekrani koji prikazuju snimke benda te stakleni ormarići u kojima se nalaze replike kostima koje su članovi grupe ABBA nosili na takmičenju za pjesmu Evrovizije 1974. godine.

Muzej će biti otvoren u istočnom dijelu Stockholma, na ostrvu Djurgarden, a radnici još uvijek rade na dovršavanju muzeja kako bi sve bilo spremno za otvaranje u maju.

"Ovo je mjesto na kojem će svaki posjetilac za kratko vrijeme postati peti član grupe ABBA. Za nekoliko sedmica bend će se pojaviti na pozornici u vidu holograma u prirodnoj veličini, moći ćete pjevati i plesati s njima“, kaže Mattias Hansson, direktor muzeja.

Svaki fan će moći pogledati svoj performans online i objaviti ga na društvenim mrežama. Također, pomoću tehnologije "zelenog ekrana", moći će i virtualno isprobati svjetlucave kostime članova benda.

Stockholm je dugo razmišljao o izgradnji ovog muzeja, ali su članovi benda bili prilično neodlučni u vezi sa idejom. Bjorn Ulvaeus je čak izjavio kako "ne želi postati muzejski eksponat prije nego što umre“. Muzej sada ima punu podršku članova benda, a Ulvaeus čak daje smjernice radnicima u vezi sa posljednjim radovima.

"Bjorn mi je rekao da je vremenom postalo lakše gledati na sve te godine, divne uspomene, ali i teška vremena", rekao je Hansson.

"Pomalo je strašan osjećaj, jer mi se čini kao da se vraćam u prošlost. Tokom '80-ih i '90-ih već sam imala djecu i radila u filmskoj industriji. Čudan je osjećaj raditi opet sa grupom ABBA, zabavno je raditi ovaj posao i prenositi priču o bendu", izjavila je Ingmarie Halling, kustosica muzeja i nekadašnja stilistica benda.